PC Saya Lambat & Outlook MS Perlu Lama Dibuka

PC yang berjalan lambat dan memerlukan waktu yang sangat lama untuk memuat Microsoft Outlook dapat menghadapi masalah yang mempengaruhi prestasi sistem dan Outlook secara khusus. Fail Outlook yang disimpan secara tempatan dapat melonjak ke saiz yang besar sehingga komputer mungkin menghadapi masalah ketika bekerja dengannya. Selain itu, komputer mungkin dibebani dengan proses lain atau tidak mempunyai perkakasan yang cukup kuat untuk menangani arkib mel yang berkembang.

Kandungan Peti Masuk Tidak Diarkibkan

Outlook menggunakan sistem pengarkiban untuk menyandarkan e-mel lama untuk rekod sambil mengelakkan dari memuat setiap e-mel yang ada setiap kali program dimuat. Menurut Microsoft, Outlook secara automatik mengarkibkan kandungan e-mel yang berusia lebih dari enam bulan. Namun, jika anda menerima beratus-ratus e-mel setiap hari atau sering mendapat lampiran yang besar, enam bulan mungkin cukup masa untuk membebani Outlook. Mengarkibkan kandungan secara manual dapat membantu mempercepat masa muat Outlook. Untuk mengarkibkan kandungan secara manual, klik tab "Fail", pilih "Alat Pembersih", klik "Arkibkan", pilih "Arkibkan folder ini dan semua subfolder," pilih "Peti Masuk", ubah tarikh "Arkib item yang lebih tua daripada" menjadi sebulan atau dua yang lalu dan klik "OK."

Saiz Fail Storan Peribadi

Outlook menyusun kandungan e-mel ke dalam "Fail Penyimpanan Peribadi", yang disimpannya di komputer untuk mengurangkan tekanan jaringan yang disebabkan oleh selalu memeriksa dengan pelayan e-mel untuk kandungan e-mel. Menurut Network World, Outlook cenderung mulai berkinerja buruk ketika fail PST menjadi lebih besar dari 2GB, terutama pada sistem 32-bit. Walau bagaimanapun, Outlook mempunyai alat pemampatan bawaan yang dapat membantu mengurangkan ukuran fail PST tanpa harus menghapus kandungan apa pun. Untuk menggunakan alat ini, buka "Tetapan Akaun", pilih "Fail Data", pilih fail PST yang ingin anda kompres, klik "Tetapan," pilih "Lanjutan," pilih "Tetapan Fail Data Outlook" dan klik "Padat Sekarang" pilihan.

Masalah Pemacu Keras

Sekiranya komputer berjalan dengan perlahan secara umum, masalahnya mungkin tidak ada kaitan dengan Outlook itu sendiri. Semasa memuatkan Outlook dan program lain, Windows menggunakan memori maya berasaskan cakera keras untuk menambah memori sistem, yang membolehkan komputer menjalankan serentak banyak program besar dengan mengorbankan akses cakera keras yang lebih perlahan. Sekiranya komputer tidak mempunyai RAM sistem dan ruang memori maya yang tidak mencukupi, komputer akan mula melakukan sesuatu yang disebut "disk thrashing", di mana cakera keras berlebihan dan memperlambat komputer sehingga merangkak. Pembuangan cakera dapat diperbaiki dengan meningkatkan memori virtual atau sistem. Masalah prestasi juga boleh timbul akibat penuaan atau kegagalan cakera keras yang perlu diganti.

Proses Sistem Lain

PC mungkin menjalankan setiap program dengan perlahan kerana multitasking melebihi kemampuan pemprosesannya. Sekiranya reboot tidak menyelesaikan masalah, cuba reboot ke "Safe Mode" untuk memeriksa apakah masalahnya masih ada. Sekiranya masalah itu hilang selepas reboot atau semasa berada dalam Safe Mode, komputer menjalankan terlalu banyak program di latar belakang yang diaktifkan semasa permulaan. Untuk mematikan program permulaan yang tidak perlu dan meningkatkan prestasi sistem, gunakan tab "Permulaan" alat utiliti Msconfig.