Kerja Berpasukan vs Individualisme

Kerja berpasukan dan individualisme adalah ciri-ciri manusia yang sangat menarik kerana walaupun merupakan antonim, keduanya dihargai secara universal dan kepentingannya kepada masyarakat dianggap sebagai truisme. Namun, untuk mempraktikkan kerja berpasukan atau individualisme, anda mesti, secara definisi, menundukkan satu sama lain. Perniagaan menggunakan kedua-dua kualiti ini untuk memotivasi pekerja mereka dan mencapai tujuan mereka. Cara anda mengatur syarikat anda akan menentukan sifat mana yang menguasai budaya perniagaan anda, serta hasil yang dihasilkan syarikat anda.

Individualisme

Konsep individualisme adalah, sekaligus, konsep etika, psikologi dan politik. Dari perspektif etika dan psikologi, individualisme adalah idea bahawa manusia harus bertindak, berfikir dan menilai secara bebas hanya mengikut fikiran mereka sendiri. Dari sudut etika dan politik, individualisme sangat berkaitan dengan ketuanan hak individu. Perniagaan yang menonjolkan individualisme di kalangan pekerjanya sesuai dengan keinginan mereka untuk mencapai kejayaan peribadi berbanding kejayaan kolektif. Ini memerlukan perniagaan untuk memberi pekerja tahap kebertanggungjawaban dan kebebasan diri yang tinggi, serta menawarkan mereka peluang untuk mengikuti inisiatif mereka sendiri.

Kerja berpasukan

Kerja berpasukan melibatkan interaksi individu dengan tujuan bersama di mana kepentingan individu adalah sekunder kepada kesatuan kumpulan dan kecekapan kumpulan untuk melaksanakan tugas yang diberikan. Menciptakan persekitaran yang produktif di mana kerja berpasukan berkembang memerlukan pekerja dengan kemahiran komunikasi dan interpersonal yang sangat maju dan struktur organisasi yang mempromosikan kolaborasi dan perkongsian dan bukannya persaingan dan persaingan.

Faedah Individualisme

Mengejar kejayaan dan kebahagiaan peribadi adalah motivasi yang kuat. Seluruh masyarakat kapitalis didasarkan pada anggapan bahawa orang akan memajukan kepentingan mereka sendiri. Sekiranya perniagaan dapat menyelaraskan kepentingan pekerja dengan kepentingan perniagaan, ini akan meningkatkan moral dan produktiviti. Individualisme juga dikaitkan dengan kreativiti dan inovasi. Menurut penyelidikan oleh Profesor Barry Staw dari University of California di Berkeley yang diterbitkan dalam edisi Mei 2006 "Organizational Behaviour and Human Decision Processes," firma yang mempromosikan tingkah laku individualistik lebih baik dalam menghasilkan idea inovatif dan kreatif daripada syarikat yang berpasukan- budaya berasaskan.

Faedah Kerja Berpasukan

Kerja berpasukan yang berkesan membolehkan pekerja menyelesaikan projek yang terlalu kompleks atau besar untuk dilakukan sendiri oleh seseorang, yang merangkumi semua projek yang terkecil. Bayangkan seseorang berusaha membina hospital, mencari penawar penyakit atau menjalankan agensi kerajaan tanpa bekerjasama melalui kerja berpasukan. Kerja berpasukan juga membolehkan kumpulan menyiasat masalah dari banyak perspektif melalui percambahan fikiran, yang membolehkan pasukan menggabungkan perspektif dan idea yang berbeza. Pendekatan berkumpulan juga meningkatkan peluang untuk mengesan kekurangan dalam penyelesaian yang mungkin dilepaskan oleh individu.