Faktor Kadar dan Pelunasan Curtail

Sekiranya anda ingin melunaskan gadai janji dengan cepat, anda boleh melakukannya dengan membayar lebih banyak daripada yang sebenarnya anda bayar setiap bulan. Sesederhana mungkin, lebih dari sekadar membayar wang tambahan untuk pinjaman anda setiap bulan. Setiap kali anda membayar lebih banyak, anda mengurangkan prinsipal dan pada masa yang sama mengurangkan jumlah faedah yang boleh dikenakan oleh syarikat gadai janji kepada anda. Kadar penurunan ini dikenali sebagai kadar penurunan. Pemeriksaan kadar pengurangan ini dan faktor pelunasan yang sesuai akan memberi tahu banyak tentang kapan anda tidak akan berhutang lebih banyak lagi di rumah anda.

Pengiraan

Mengira kadar pengurangan adalah mungkin jika anda mempunyai jadual pelunasan pinjaman rumah anda. Sekiranya anda tidak mempunyai carta yang menunjukkan faktor pelunasan anda, maka anda boleh membuat sendiri. Ini agak memakan masa untuk melakukannya, tetapi akan menunjukkan kepada anda berapa lama anda boleh melunaskan gadai janji anda. Sebilangan besar gadai janji dibayar lebih dari 360 pembayaran, atau 30 tahun. Mengira kadar pengurangan melibatkan mengurangkan prinsipal tambahan yang anda bayar melebihi jumlah pembayaran gadai janji standard anda dan mengurangkan jumlah tersebut dari prinsipal anda. Baki selebihnya adalah berdasarkan caj faedah anda untuk bulan berikutnya. Setiap bulan anda membayar tambahan, pokoknya akan berkurang, begitu juga dengan pembayaran faedah anda.

Contohnya

Salah satu kaedah termudah untuk memahami bagaimana kadar pengurangan mempengaruhi gadai janji biasa adalah dengan melihatnya dari hasil akhirnya. Realty Times memberikan contoh yang baik tentang bagaimana ini berfungsi untuk gadai janji $ 200,000. Dengan andaian pembayaran bulanan kira-kira $ 1,467 selama 30 tahun, anda boleh mengurangkan jangka masa gadai janji anda menjadi sekitar 24 tahun dengan membayar tambahan $ 100 sebulan. $ 100 lagi sebulan di atas jumlah ini akan mengurangkan jangka masa gadai janji menjadi sekitar 20 tahun. Tempoh jangka masa dikurangkan sebanyak satu pertiga, walaupun kenaikan pembayaran kurang dari sepertiga dari pembayaran gadai janji sebenarnya.

Bayaran Bulanan

Walaupun jumlah yang anda bayar lebih banyak daripada pembayaran gadai janji biasa anda setiap bulan, ini tidak semestinya akan mengurangkan pembayaran bulanan anda pada masa akan datang. Biasanya, jadual pelunasan disediakan sehingga pembayaran minimum masa depan anda tetap sama, tidak kira berapa banyak tambahan yang anda bayar setiap bulan. Sekiranya syarikat gadai janji anda mengurangkan pembayaran minimum yang terhutang sebagai akibat daripada pembayaran berlebihan anda, jangan tergoda untuk membuat pembayaran yang lebih kecil, atau anda akan mengurungkan semua alasan yang anda perolehi dengan membayar lebih.

Pembayaran Dua Mingguan

Cara lain untuk mengurangkan prinsipal anda adalah dengan membuat pembayaran dua minggu setiap tahun, dengan membayar separuh daripada jumlah gadai janji berjadual anda setiap dua minggu. Jumlah ini berjumlah 26 pembayaran sepanjang satu tahun, atau setara dengan 13 bulan pembayaran dalam tempoh 12 bulan. Ini akan mengurangkan jangka masa gadai janji anda, tetapi pastikan syarikat gadai janji tidak mengenakan bayaran untuk jadual dua minggu sekali. Sekiranya terdapat bayaran tambahan, anda boleh mengira satu pembayaran gadai janji tambahan setiap tahun dan membahagikannya dengan 12 untuk melihat apa yang perlu anda tambahkan pada pembayaran gadai janji anda setiap bulan.