Mengapa Syarikat Mempunyai Waktu Flex?

Jadual kerja yang fleksibel membolehkan pekerja mengubah waktu bermula dan berlepas tetapi tidak mengubah jumlah jam dalam seminggu kerja biasa. Keperluan dan keperluan pekerja dan syarikat mesti dipertimbangkan ketika menentukan sama ada menawarkan waktu fleksibel. Syarikat yang menawarkan waktu fleksibel melakukannya dengan alasan yang cenderung untuk memberi manfaat kepada pekerja, tetapi waktu fleksibel juga memberikan faedah tidak langsung tetapi signifikan kepada syarikat.

Waktu Flex Meningkatkan Produktiviti

Kraft Foods, Texas Instruments dan First Tennessee Bank semuanya menawarkan waktu kerja yang fleksibel kerana meningkatkan produktiviti keseluruhan. Membolehkan pekerja membuat dan mengurus jadual kerja mingguan mereka sendiri akan mengurangkan tekanan pekerja dan kadar ketidakhadiran, yang seterusnya mewujudkan persekitaran kerja yang lebih santai. Manfaat utama bagi majikan adalah pekerja cenderung lebih peka, fokus dan produktif sepanjang masa mereka habiskan di tempat kerja.

Faedah Keseimbangan Kerja-Kehidupan

Waktu fleksibel boleh memberi faedah kepada pekerja dan majikan dari persamaan keseimbangan kerja-kehidupan. Di pihak pekerja, waktu lentur membantu mewujudkan keseimbangan antara kerja, komitmen peribadi dan tanggungjawab keluarga. Membolehkan pekerja masuk dan pergi pada waktu yang berbeza dapat mengelakkan sakit kepala. Keluarga dapat menjimatkan perbelanjaan penjagaan anak dengan mengubah jadual kerja mereka. Perniagaan yang selalu mengimbangkan jadual pekerja dengan waktu sibuk dan lambat semasa hari kerja boleh mendapat keuntungan dengan bekerja dengan pekerja untuk membuat jadual jam fleksibel yang memberikan liputan optimum.

Alat Perekrutan dan Pengekalan Pekerja

Beberapa syarikat menawarkan waktu fleksibel sebagai cara untuk merekrut dan mengambil pekerja baru. Yang lain menggunakan waktu fleksibel sebagai cara untuk membuat pekerja senang dan meningkatkan kadar pengekalan. Sebagai contoh, First Tennessee Bank menyenaraikan "Fleksibiliti Tempat Kerja" sebagai potensi keuntungan di bawah kategori faedah yang disebutnya "Menguruskan Keluarga Anda." CBS Money Watch melaporkan bahawa apabila majikan yang bersekutu dengan syarikat perekrutan utama Accenture diminta membandingkan fleksibiliti dengan faedah atau ganjaran lain, fleksibiliti berada di antara tiga pilihan teratas.

Langkah Penjimatan Kos

Waktu fleksibel dapat membantu syarikat mengurangkan kos ruang kerja. Sebagai contoh, hasil tinjauan yang dilakukan dan diterbitkan pada tahun 2012 oleh IBM menunjukkan bahawa rata-rata, syarikat yang melaksanakan pilihan kerja yang fleksibel melaporkan peningkatan 20 peratus dalam produktiviti dan penjimatan kos. Waktu fleksibel membolehkan sebilangan perniagaan merealisasikan penjimatan kos dengan mempraktikkan kawasan perhotelan atau kawasan kerja jarak jauh. Pengaturan ini melibatkan tempat duduk yang tidak ditugaskan, dan bukannya tempat duduk khusus, yang membolehkan perniagaan menduduki bangunan yang lebih kecil dan pekerja bekerja di rumah, menempah meja atau mengambil kesempatan dan hanya muncul di pejabat.