Adakah Rendah atau Tinggi Lebih Baik pada Nisbah Kewangan?

Semasa perniagaan beroperasi, ia menghasilkan pelbagai data kewangan seperti nombor penjualan dan data yang berkaitan dengan perbelanjaan, aset dan hutang. Nisbah kewangan adalah nombor yang dihasilkan dengan membahagikan satu bahagian data kewangan dengan yang lain, yang dapat membantu pengurus perniagaan menafsirkan maklumat kewangan. Nisbah kewangan mempunyai makna yang berbeza bergantung pada data kewangan yang digunakan untuk menghitungnya, jadi tidak ada satu jawapan sama ada baiknya mempunyai nisbah kewangan yang tinggi atau rendah. Nilai tinggi dianggap baik untuk nisbah kewangan tertentu dan buruk bagi yang lain.

Margin Untung Bersih

Margin untung bersih atau margin keuntungan hanyalah nisbah kewangan yang dikira dengan membahagikan keuntungan bersih dengan jumlah pendapatan. Keuntungan bersih adalah jumlah pendapatan atau penjualan perniagaan ditolak semua perbelanjaannya. Margin untung bersih adalah ukuran keuntungan perniagaan - ia menunjukkan bahagian jumlah pendapatan yang sebenarnya disimpan oleh syarikat setelah membayar perbelanjaannya. Margin keuntungan bersih yang tinggi bermaksud syarikat menyimpan sebahagian besar pendapatannya sebagai keuntungan, jadi lebih baik memiliki margin keuntungan bersih yang tinggi daripada margin keuntungan bersih yang rendah atau negatif.

Nisbah semasa

Nisbah semasa adalah ukuran kecairan syarikat, yang diukur dengan membahagikan aset semasa dengan liabiliti semasa. Sekiranya syarikat mempunyai lebih banyak aset semasa daripada liabiliti semasa, ia mempunyai wang yang tersisa yang dapat digunakannya untuk membayar hutang. Apabila perniagaan cuba menanggung hutang jangka pendek, pemberi pinjaman dapat melihat nisbah semasa sebagai ukuran kemampuan perniagaan untuk menunaikan hutang tersebut. Nisbah arus tinggi lebih baik daripada nisbah arus rendah.

Nisbah Hutang ke Aset

Nisbah hutang ke aset adalah nilai yang membandingkan jumlah aset dan hutang perniagaan. Nisbah hutang ke aset dikira dengan membahagikan jumlah hutang dengan jumlah aset. Nisbah hutang ke aset meningkat apabila syarikat memperoleh hutang dan jatuh ketika syarikat memperoleh aset. Lebih baik mempunyai nisbah hutang-ke-aset yang rendah, kerana nisbah rendah bermaksud syarikat mempunyai jumlah hutang yang rendah dibandingkan dengan nilai asetnya.

Nisbah Hutang-ke-Pendapatan

Nisbah hutang kepada pendapatan adalah nilai kewangan yang biasanya digunakan oleh pemberi pinjaman untuk menilai kelayakan kredit individu peminjam. Nisbah hutang kepada pendapatan dikira dengan membahagikan perbelanjaan tetap bulanan seseorang individu seperti pembayaran kad kredit, pembayaran gadai janji dan pembayaran hutang lain dengan pendapatan bulanan. Nisbah hutang-ke-pendapatan yang tinggi bermaksud seseorang individu membayar sebahagian besar dari jumlah pendapatan bulanannya untuk membayar hutang. Pemberi pinjaman mungkin tidak bersedia memberikan pinjaman atau kredit baru kepada mereka yang mempunyai nisbah hutang dan pendapatan yang tinggi.