Cara Membatalkan Pendaftaran Nama Domain

Apabila anda mendaftarkan nama domain, nama tersebut biasanya terikat kepada anda sekurang-kurangnya satu tahun. Cara yang paling biasa untuk membiarkan domain tamat adalah dengan memilih untuk tidak memperbaharui domain. Walau bagaimanapun, jika anda ingin segera menyingkirkan nama domain, anda biasanya boleh melakukannya melalui pendaftar domain. Sebilangan besar pendaftar membenarkan pelanggan untuk tidak melampirkan nama domain mereka, walaupun beberapa daftar mungkin memerlukan bayaran.

1

Lawati pendaftar domain tempat anda mendaftarkan domain tersebut. Log masuk ke akaun anda. Sekiranya anda tidak pasti dengan maklumat log masuk anda, kebanyakan pendaftar memasukkan pautan "Lupa Nama Pengguna / Kata Laluan" di bawah kotak log masuk. Klik "Produk Saya" jika senarai domain berdaftar anda tidak muncul secara automatik.

2

Klik salah satu domain berdaftar anda. Anda akan diarahkan ke halaman pengurus domain di tetingkap semasa atau melalui tetingkap baru. Pengurus domain menguruskan semua domain anda, jadi tidak kira domain mana yang anda klik untuk membuka pengurus.

3

Cari butang "Padam" di halaman yang sama yang menyenaraikan domain anda. Sekiranya anda melihatnya, ia akan kelihatan kelabu. Kotak centang mungkin muncul di sebelah setiap nama domain. Klik kotak centang di sebelah domain yang ingin anda hapus, kemudian klik butang "Padam". Kotak amaran akan muncul, meminta anda mengesahkan keputusan anda. Sekiranya anda tidak melihat butang "Padam", klik pautan nama domain itu sendiri. Sekiranya butang "Padam" masih tidak muncul, maka anda mesti meminta penghapusan domain melalui sokongan teknikal pendaftar. Sertakan nama anda, nama domain yang ingin anda hapus pendaftarannya dan sebab-sebab mengapa apabila anda menghubungi pasukan sokongan.