Bagaimana Memutuskan Sama ada Menjalankan Perniagaan untuk Diri Anda

Melangkah ke dalam bidang keusahawanan boleh menjadi pengalaman yang menggembirakan namun menakutkan. Peluang untuk membuat keputusan anda sendiri, mengejar impian anda dan akhirnya mencapai kebebasan kewangan mungkin cukup untuk memberi inspirasi kepada anda untuk mengambil langkah pertama itu. Tetapi untuk setiap peluang ada kelemahan yang sama menarik. Pengusaha baru biasanya memasuki dunia yang tidak mempunyai keselamatan kewangan, terdiri dari hari kerja yang panjang dan memerlukan perubahan pada hampir setiap aspek dalam hidupnya. Sebelum menceburkan diri dalam perniagaan, pertimbangkan dengan teliti sama ada anda bersedia menghadapi cabaran yang dihadapi.

1

Nilai kekuatan dan kelemahan anda. Usahawan yang berjaya adalah pemula diri. Tidak ada atasan untuk memberitahu mereka apa yang harus dilakukan dan tidak ada prosedur bertulis yang harus diikuti. Menjalankan perniagaan anda sendiri memerlukan motivasi, tenaga dan dorongan. Anda mesti bersedia bekerja selama yang diperlukan untuk menyelesaikan pekerjaan dan membuat setiap keputusan.

2

Senaraikan kemahiran dan kepakaran anda. Untuk berjaya, anda perlu menerapkan kepakaran untuk setiap aspek perniagaan anda, termasuk penjualan, pemasaran, pembelian, penganggaran, perencanaan, pengendalian kos, pengeluaran dan kewangan. Sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran dalam bidang tertentu, pertimbangkan untuk membeli kepakaran dengan, misalnya, melibatkan akauntan atau perunding pemasaran. Sebagai alternatif, lakukan latihan yang sesuai untuk meningkatkan kemahiran anda.

3

Kaji semula kedudukan kewangan anda. Jangan berharap dapat memperoleh pendapatan dari perniagaan sekurang-kurangnya setahun. Hasilkan anggaran peribadi dan tentukan berapa banyak yang anda perlukan untuk hidup. Tentukan sama ada anda mempunyai simpanan yang mencukupi - atau sumber pendapatan kedua - untuk menampung perbelanjaan hidup anda. Tentukan berapa banyak modal yang mungkin anda perlukan untuk memulakan perniagaan. Sekiranya anda tidak mempunyai modal yang ada, pertimbangkan di mana dan bagaimana anda akan dapat mengumpulkan wang.

4

Bincangkan rancangan anda dengan ahli keluarga. Perniagaan baru akan memberi kesan pada masa anda dan juga kewangan anda. Jelaskan bagaimana kehidupan keluarga mungkin akan berubah baik dalam masa terdekat dan seterusnya. Elakkan melukis gambar yang terlalu optimis dan bersiap sedia untuk mendengar ketakutan dan cadangan.

5

Nilaikan idea perniagaan anda. Tentukan sama ada terdapat pasaran untuk produk atau perkhidmatan yang anda cadangkan. Teliti keperluan pelanggan dan penawaran pesaing. Anggarkan masa yang diperlukan untuk membawa produk atau perkhidmatan anda ke pasaran dan kapan anda akan mula menerima hasil penjualan. Hasilkan draf rancangan perniagaan berdasarkan kajian dan ramalan anda.

6

Rangkaian dengan pemilik perniagaan kecil di kawasan anda. Mintalah mereka untuk menerangkan cabaran mereka dan juga kemenangan mereka. Menghadiri seminar dan kursus keusahawanan. Kumpulkan seberapa banyak maklumat yang anda boleh.

7

Kenal pasti dan senaraikan semua kebaikan dan keburukan untuk berniaga sendiri. Perhatikan kualiti, kemahiran, kedudukan kewangan, harapan gaya hidup dan keperluan keluarga anda. Dokumentasikan matlamat jangka pendek, sederhana dan jangka panjang anda - baik peribadi dan profesional - dan pertimbangkan, secara seimbang, apakah ini dapat dicapai dengan terbaik melalui keusahawanan atau pekerjaan.