Akibat daripada Memuat turun Bahan Hak Cipta

Adalah tidak menyalahi undang-undang atau tidak bermoral untuk memuat turun bahan berhak cipta selagi anda mendapat kebenaran pengarang. Sebilangan besar bahan berhak cipta diletakkan di Internet dengan kebenaran pengarang sehingga dapat dilihat dan dimuat turun secara percuma. Sebilangan bahan berhak cipta di Internet mungkin dicetak rompak atau tersedia untuk dimuat turun tanpa persetujuan pengarang, dan ini boleh menyebabkan tanggungjawab undang-undang.

hak cipta

Hak cipta adalah hak yang diberikan oleh negara yang membolehkan pengarang mempunyai kawalan eksklusif terhadap karya untuk jangka masa yang terhad sebagai pertukaran untuk pendedahan karya tersebut secara terbuka. Di AS, hak cipta diberikan oleh pejabat Hak Cipta AS. Walaupun hak cipta terletak pada pengarang sebaik sahaja ciptaannya diperbaiki dalam media nyata, ada manfaat tambahan untuk mengajukan pendaftaran hak cipta dengan pejabat Hak Cipta AS.

Pelanggaran Hak Cipta

Pelanggaran hak cipta berlaku apabila hak pengarang dilanggar kerana karya mereka diterbitkan semula, diedarkan, dilakukan, dipaparkan secara terbuka atau dijadikan karya terbitan tanpa persetujuan mereka. Apabila anda memuat turun salinan karya berhak cipta tanpa kebenaran pemiliknya, anda pada dasarnya menghasilkan semula karya tersebut dan terlibat dalam pelanggaran hak cipta.

Pelanggaran

Sekiranya anda melanggar undang-undang hak cipta dengan memuat turun materi berhak cipta tanpa persetujuan pengarang, Anda berpotensi menghadapi tuntutan pelanggaran hak cipta. Undang-undang hak cipta AS menyatakan bahawa pelanggar boleh bertanggung jawab membayar yuran pengacara pihak lain dan juga antara $ 750 hingga $ 30,000 untuk setiap pelanggaran. Undang-undang AS juga membenarkan hukuman jenayah kerana pelanggaran berat

Penguatkuasaan

Secara umumnya, kebanyakan pengarang tidak menuntut individu memuat turun bahan mereka secara haram melalui web. Namun, organisasi artis besar seperti RIAA dan MPAA secara rutin membawa tuntutan pelanggaran hak cipta dalam usaha untuk menyusahkan orang ramai daripada memuat turun bahan berhak cipta dan melanggar undang-undang hak cipta. Sekiranya anda tidak pasti sama ada bahan yang anda muat turun dibenarkan untuk muat turun percuma, periksa untuk mengetahui sama ada pengarang mempunyai laman web atau pernyataan mengenai karya mereka di mana sahaja di Internet.