Bentuk Kekacauan dalam Komunikasi Pemasaran

Kekacauan pemasaran merujuk kepada jumlah pesanan iklan yang biasanya berlebihan yang terdedah kepada pengguna setiap hari. Untuk mengatasi kekacauan, anda mesti berusaha mencari waktu dan tempat yang tepat untuk berhubung dengan pelanggan sasaran dan menyampaikan mesej kreatif yang memberi kesan untuk perniagaan kecil anda.

Kekacauan Siaran

Televisyen dan radio adalah dua media penyiaran yang biasa digunakan untuk pemasaran. Kekacauan iklan TV merujuk pada kelaziman sejumlah iklan dalam rancangan tertentu atau segmen komersial. Dalam rancangan televisyen 30 minit, hanya kira-kira 22 minit rancangan sebenarnya. Selebihnya adalah iklan. Setiap rehat komersial biasanya berlangsung sekitar dua minit. Begitu juga, pengaturcaraan radio terganggu secara berkala dengan jeda iklan. Yang lebih mencabar di radio ialah anda harus menggali kekacauan tanpa menggunakan komponen visual. Jingle, slogan dan skrip gimik adalah teknik biasa yang digunakan oleh syarikat yang berusaha untuk melakukannya.

Kekacauan Cetak

Majalah dan surat khabar adalah media cetak yang biasa. Di sebuah akhbar tempatan biasa, anda mungkin menemui 100 hingga 200 iklan kotak kecil dan banyak iklan perniagaan yang dikelaskan. Ukuran iklan yang lebih besar, warna penuh dan sisipan adalah kaedah untuk menonjol. Majalah juga mempunyai sejumlah iklan halaman penuh. Salah satu kelebihan iklan majalah yang ditempatkan dengan baik ialah produk anda mungkin sesuai dengan tema penerbitan. Iklan syarikat teknologi di majalah komputer dapat menyajikan iklan yang menarik minat penonton.

Dalam talian

Internet telah berkembang dengan pesat sebagai forum pengiklanan yang terkenal pada abad ke-21. Iklan kotak, widget, iklan pautan teks dan iklan pop-up ada di seluruh web. Kerana persekitaran yang berantakan, pengguna Internet sebagian besar tidak peka terhadap pesan iklan. Kadar klik-tayang pada iklan dalam talian biasa berada di bawah 5 peratus. Kadar iklan yang berpatutan dan pendedahan berulang dapat mengimbangi kesan terhad dari setiap tayangan iklan.

Pengirim dan Penyampaian

Syarikat juga menggunakan kad pos langsung, surat, brosur, pamflet, risalah dan brosur. Pemilik rumah biasa mendapat banyak keping surat terus di peti mel mereka setiap hari. Sering kali, anda harus mengeluarkan wang tambahan untuk menyampaikan potongan unik yang memecah kekacauan surat. Jika tidak, bahagian anda bergabung dengan banyak surat langsung lain yang berakhir di tong sampah. Surat-surat yang berwarna-warni, bermaklumat dan bermanfaat serta cetakan membantu.