Contoh Strategi Pembiayaan untuk Perniagaan Kecil

Apabila tiba masanya untuk mengembangkan perniagaan kecil anda, anda memerlukan strategi kewangan yang kukuh berdasarkan matlamat jangka pendek dan jangka panjang anda. Memahami matlamat tersebut dan seberapa segera anda memerlukan wang untuk mencapainya akan membantu anda menentukan bagaimana mendapatkan pembiayaan yang anda perlukan.

Pinjaman bank

Meminjam dari bank adalah cara biasa bagi perniagaan kecil untuk mengumpulkan wang. Sebilangan besar bank menawarkan pakej pinjaman perniagaan kecil dengan kadar faedah yang lebih tinggi daripada pinjaman gadai janji tetapi lebih rendah daripada kadar yang dilampirkan pada banyak kad kredit. Pinjaman bank biasanya terdapat dalam dua jenis - pinjaman langsung atau kredit. Kedua-dua jenis ini biasanya memerlukan pemilik perniagaan untuk mendapatkan pinjaman dengan cagaran, seperti rumah pemilik atau harta komersial.

Kad kredit

Sekiranya anda menghadapi masalah mendapatkan wang dari bank, menggunakan kad kredit anda mungkin menjadi pilihan. Bahaya dengan kad kredit adalah kadar faedah yang tinggi - dalam banyak kes sebanyak 24 peratus. Banyak pengeluar kad kredit menawarkan harga yang lebih rendah jika anda bertanya atau jika anda mengancam untuk membatalkan akaun anda. Bercakap dengan pemiutang anda sebelum menggunakan kad kredit anda untuk mengembangkan perniagaan anda.

Modal teroka

Akin to a loan bank adalah modal usaha, atau pelaburan malaikat, pinjaman. Dengan pinjaman VC, anda meminjam sejumlah wang dari sekumpulan pelabur sebagai pertukaran untuk kepentingan pemilikan dalam perniagaan anda. "Inc." majalah telah memperjuangkan wang VC, memandangkan pelabur biasanya berpengalaman dalam bidang dan industri tertentu dan menawarkan kepakaran mereka kepada perniagaan anda. Kerana kepentingan mereka dalam perniagaan anda, VC bekerja keras untuk memastikannya berjaya.

Mempunyai Rancangan Perniagaan

Sekiranya anda mencari pinjaman dari bank atau kapitalis teroka, anda perlu menunjukkan kepada pemberi pinjaman rancangan perniagaan anda - terutamanya jika anda seorang pemula. Rancangan perniagaan menggariskan matlamat, fokus dan misi anda, dan mereka akan mempengaruhi bagaimana pemberi pinjaman melihat keperluan wang anda. Pentadbiran Perniagaan Kecil AS menumpukan banyak ruang di laman webnya untuk membantu usahawan mengembangkan rancangan perniagaan yang akan menarik pelabur.

Mengurangkan kos

Memberhentikan pekerja kadang-kadang perlu untuk menjimatkan perniagaan atau mengurangkan perbelanjaan untuk membiayai pertumbuhan. Mungkin anda boleh mencapai tujuan yang sama dengan mencari ruang yang lebih kecil atau kawasan yang lebih murah untuk beroperasi.

Dapatkan kerja

Kadang kala pemilik perniagaan kecil perlu mengambil pekerjaan sambilan untuk membiayai usaha mereka. Kelebihannya ialah anda tidak mempunyai pinjaman atau kadar faedah untuk membayar balik wang yang anda perolehi. Kelemahannya ialah menjimatkan wang dari pekerjaan sambilan boleh memakan banyak masa.