Adakah Anda Melaporkan Inventori dengan Kos atau Runcit?

Untuk perniagaan pembuatan, borong atau runcit, inventori adalah bahagian penting dari aset jangka pendek syarikat. Ini bermaksud bahawa syarikat dalam industri ini mesti melaburkan sejumlah besar wang tunai untuk membeli, menukar atau menjual semula barang yang disimpan dalam inventori. Hasil daripada kepentingan inventori, bagaimana syarikat memilih untuk menilai item yang disimpan dalam inventori juga akan mempengaruhi pelaporan kewangan.

Peraturan Penilaian

Peraturan untuk melaporkan inventori adalah bahawa ia mesti dinilai pada kos perolehan atau nilai pasaran, mana yang jumlahnya lebih rendah. Secara umum, inventori harus dinilai dengan kos perolehan. Tujuan penilaian pasaran adalah untuk memperhitungkan potensi kenaikan, ketinggalan zaman atau kerosakan produk dalam inventori, sehingga mempengaruhi ketepatan rakaman pada kos.

Penilaian di Pasaran

Terdapat peraturan yang ketat terhadap penilaian pasaran. Penilaian mestilah kos untuk menggantikan inventori sama ada melalui pembuatan atau pembelian untuk penjualan semula. Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum juga meletakkan siling dan lantai pada kaedah penilaian ini. Menilai pada harga yang anda jual di runcit tidak dibenarkan kerana harga runcit meningkat untuk menampung kos penjualan. Kos penjualan tidak dibenarkan dalam pengiraan nilai pasaran.

Kos pengambilalihan

Perolehan bahan mentah atau produk untuk dijual semula merangkumi lebih daripada sekadar harga pembelian dari pembekal. Mereka juga boleh merangkumi kos dan potongan pengangkutan dan pengangkutan. Syarikat pembuatan boleh merangkumi overhead dan tenaga kerja. Organisasi perkhidmatan boleh merangkumi inventori tidak ketara untuk proses yang masih belum ditagih kepada pelanggan.

Penilaian pada Kos

Merakam dan memberikan kos pemerolehan kepada inventori hanya satu komponen untuk penilaian inventori. Harga bahan berubah-ubah, begitu juga dengan tahap produk yang terdapat dalam inventori. Untuk mengimbangi turun naik ini, terdapat sebilangan kaedah penilaian kos. First In, First Out mengandaikan bahawa item yang pertama kali direkodkan ke dalam inventori adalah item pertama yang meninggalkan inventori semasa dijual. Last In, First Out menganggap item terbaru yang dicatatkan ke dalam inventori adalah yang pertama keluar. Penilaian purata berwajaran menggunakan penilaian bergerak yang berubah dari purata kos perolehan.