Cara Membuat Windows 8 Seperti Windows 7

Windows 8 merangkumi ciri dan elemen reka bentuk baru, dalam beberapa cara menyusun semula tata letak desktop dari versi sebelumnya. Microsoft merancang Windows 8 untuk bekerja dengan komputer desktop dan peranti mudah alih, dan antara muka pengguna tidak mempunyai menu Mula dan bar tugas tradisional. Mereka tidak menyokong secara rasmi menjadikan Windows 8 seperti Windows 7, tetapi beberapa program pihak ketiga menjalankan fungsi ini. Program-program ini tidak akan mempengaruhi pemasangan Windows 8 anda, dan anda boleh mematikannya atau menyahpasangnya pada bila-bila masa.

RetroUI

1

Lawati laman web RetroUI untuk memuat turun program, dan klik dua kali fail untuk memasangnya (lihat Sumber). Klik "Tutup" setelah pemasangan untuk melancarkan RetroUI.

2

Arahkan kursor ke sudut kanan atas skrin, dan kemudian klik "Cari." Ketik "Desktop" di kotak Cari, dan klik ikon di hasil carian untuk pergi ke desktop Windows.

3

Klik kanan bar tugas, arahkan ke "Toolbar" dan pilih "RetroUI Start Button" jika butang Start tidak muncul secara automatik setelah pemasangan. Klik butang "Mula" untuk membuka aplikasi apa pun, termasuk aplikasi Metro, yang muncul di jendela desktop ketika RetroUI sedang berjalan.

4

Tekan kekunci "Windows", yang terletak di antara "Ctrl" dan "Alt" di sebelah kiri papan kekunci, untuk kembali ke layar Mula, yang kini memaparkan bar tugas dan butang Mula.

Shell Klasik

1

Lawati laman web Classic Shell untuk memuat turun program (lihat Sumber). Klik dua kali fail yang dimuat turun untuk melancarkan pemasangan, dan ikuti arahan dalam dialog untuk memasang Classic Shell.

2

Klik sudut kiri bawah skrin untuk membuka butang Mula Shell Klasik. Pilih menu Mula "Windows 7" di tetingkap pop-up, dan kemudian klik "OK."

3

Klik butang "Mula" dan arahkan ke "Shell Klasik". Pilih "Tetapan Menu Mula Klasik" untuk menyesuaikan tetapan Shell Klasik. Klik tab "Asas", dan pilih pilihan anda untuk fungsi papan kekunci dan tetikus. Klik "OK" untuk menerapkan perubahan anda.

Mula8

1

Lawati laman web Stardock untuk memuat turun Start8 (lihat Sumber.) Klik dua kali fail untuk memasang program di komputer anda.

2

Arahkan ke sudut kanan atas skrin, dan kemudian klik "Cari." Ketik "Start8" di kotak Carian dan klik ikon untuk melancarkan Start8. Di tab Gaya, klik menu "Tema" dan pilih "Tema Windows 7". Klik "Gaya Windows 7" dan pilih ukuran untuk menu Mula anda.

3

Klik tab “Control” dan pilih “Start Button Shows Start8 Menu” dari menu drop-down. Di bahagian berjudul "Bagaimana Seharusnya Fitur Windows 8 Baru Berfungsi," nonaktifkan semua ciri Windows 8 yang tidak anda inginkan dengan mengklik tanda centang di sebelah ciri tersebut.