Soalan & Jawapan Penilaian Prestasi

Saling menghormati berjalan jauh ke arah perjumpaan penilaian prestasi yang berjaya. Pekerja mungkin merasa gementar tentang masa depan perniagaan kecil dan adakah mereka mendapat kenaikan gaji. Bos juga mungkin gugup dengan beberapa alasan, mulai dari kenyataan bahawa dia hanya benci melakukan tinjauan hingga kenyataan bahawa perniagaan itu mungkin dalam masalah. Apa pun keadaannya, pemilik perniagaan kecil harus menumpukan perhatian pada peranan dan tingkah laku pekerja, bukan pada pekerja itu sendiri.

Bos kepada Pekerja: Apakah Matlamat Anda?

Dengan bertanya kepada pekerja mengenai tujuannya, seorang bos cenderung mencari sejumlah perkara. Sebagai contoh, penyelia mungkin menginginkan maklumat mengenai tujuan yang telah dicapai oleh pekerja, termasuk bagaimana dia mencapai tujuan tersebut. Bos juga mungkin berusaha untuk menentukan bidang minat pekerja dan bagaimana kepakarannya berkembang sejak penilaian prestasi terakhir. Seorang pekerja dapat menjawab soalan-soalan ini dengan menjelaskan tujuan yang telah dicapai; bagaimana dia berjaya; dan bagaimana dia dapat mengembangkan kejayaan ini dengan tujuan baru.

Bos kepada Pekerja: Bolehkah Anda Memegang Lebih Banyak Tugas?

Perniagaan kecil, terutama pada awal hidupnya, mungkin menghadapi masalah untuk memenuhi unjuran tertentu. Sekiranya seorang bos ingin pekerja mengambil lebih banyak tugas, dia harus menjelaskan alasan di sebalik persoalan ini. Sebagai contoh, jika bos telah menyedari perlunya pekerja melakukan penjualan selama satu atau dua jam setiap hari, dia harus menjelaskan keperluan ini dan bagaimana pengalaman itu memberi manfaat kepada pekerja - misalnya, potensi untuk membayar komisen dan pengalaman penjualan.

Penyelia tidak boleh menekan pekerja dan harus menekankan bahawa dia tidak bermaksud pekerja itu mengabaikan tugasnya yang lain. Dia perlu menjelaskan bagaimana dia membayangkan pengaturan baru yang berpotensi untuk berfungsi.

Pekerja ke Bos: Bagaimana Saya Boleh Membantu Perniagaan dengan Terbaik?

Sekiranya seorang pekerja bertanya bagaimana dia dapat membantu perniagaan dengan lebih baik, dia mungkin bermaksud betul - atau, dia juga mungkin mencari jawapan lain, seperti memberi jaminan bahawa perniagaan kecil itu stabil dan berjalan dengan baik. Bos harus menjawab dengan jujur; jawapannya mungkin semudah memberitahu pekerja untuk terus melakukan apa yang dia lakukan. Sekiranya ada cara lain yang dapat ditolong oleh pekerja, bos harus memberi dan memberi gambaran mengenai bagaimana perniagaan itu sendiri berfungsi untuk membantu pekerja dalam usahanya.

Pekerja ke Bos: Adakah Saya Layak untuk Kenaikan Gaji?

Seorang pekerja mungkin bertanya sama ada dia layak mendapat kenaikan gaji. Bos harus menggunakan maklumat khusus mengenai syarikat untuk memberitahu jawapannya. Sebagai contoh, pekerja mungkin memenuhi syarat untuk kenaikan gaji, tetapi usaha kecil mungkin mengalami masalah. Bos harus menjelaskan masalahnya dan bagaimana dia berusaha untuk menyelesaikannya - bagaimanapun, dia tidak mahu kehilangan pekerja yang berharga. Atau, mungkin perniagaannya berjalan dengan baik dari segi kewangan, tetapi pekerja perlu meningkat di bidang tertentu untuk mendapat kenaikan gaji.

Bos harus menggariskan bidang-bidang ini dan membuat garis masa di mana pekerja dapat bertambah baik. Bos harus jujur, sopan dan hormat.