Cara Memulakan Perniagaan Katering Dari Rumah

Sekiranya anda gemar memasak dan memberikan perkhidmatan kepada orang lain, maka memulakan perniagaan katering dari rumah mungkin sesuai untuk anda. Walaupun tidak ada resipi yang tepat untuk membuat perniagaan katering, Anda dapat meningkatkan peluang anda untuk berjaya dengan mengetahui undang-undang makanan dan kesihatan negeri anda, rancangan perniagaan dan strategi penandaan yang mantap, dan sejumlah resipi lezat.

Cari Panggilan Memasak Anda

Sebilangan besar perniagaan katering berjaya apabila mereka menumpukan perhatian pada bidang tertentu. Dengan mensasarkan pasaran tertentu, anda boleh menjadi pakar dalam bidang tersebut, menjaga kos operasi dan menumpukan usaha pengiklanan anda.

Sebagai contoh, anda mungkin suka membakar kek, mengubah resipi tradisional dan meminta semua rakan anda mencuba produk anda. Anda boleh memupuk minat untuk membakar dan mungkin menumpukan pada membakar kek untuk majlis perkahwinan. Ini membolehkan anda membeli hanya peralatan penaik yang anda perlukan untuk membuat kek dan menumpukan pemasaran anda di tempat-tempat perkahwinan, acara pengantin dan kesusasteraan perkahwinan.

Pasar khusus lain merangkumi acara perniagaan dan pesta kecil - aktiviti yang boleh anda persiapkan secara wajar di rumah anda. Daripada memusatkan perhatian pada jenis acara tertentu, anda juga boleh memusatkan perhatian pada jenis makanan tertentu seperti barbeku, halal atau vegan. Sekiranya anda mempunyai identiti jenama yang mantap, pelanggan akan merasa lebih yakin untuk beralih kepada anda untuk memasak untuk acara mereka.

Membangunkan Rancangan Perniagaan Katering

Menulis rancangan perniagaan adalah penting kerana ia membantu anda mengubah idea anda untuk memulakan perniagaan katering menjadi rancangan konkrit untuk mencapainya.

Memahami khalayak sasaran anda adalah bahagian penting dalam rancangan perniagaan. Sebagai contoh, dalam fasa permulaan mereka, pemilik Bacon Co., sebuah perniagaan katering yang bertema bacon di Milwaukee, memastikan untuk merancang perniagaan mereka dengan betul melalui analisis pasaran. Bagi mereka, ini bermaksud meminta rakan dan keluarga mereka mencuba resipi mereka dan memberikan pendapat melalui tinjauan. Ini membolehkan pemilik memahami pasaran sasaran mereka dengan lebih baik dan menyempurnakan resipi mereka.

Elemen penting lain yang perlu disertakan dalam rancangan perniagaan anda ialah struktur perniagaan anda. Pertimbangkan untuk menubuhkan syarikat dengan tanggungan terhad, kerana ia membolehkan anda melindungi aset peribadi anda dari perniagaan. Anda juga harus menyertakan penyata misi perniagaan anda, unjuran kewangan dan rancangan pemasaran.

Contohnya, jika anda merancang untuk membuat kek organik, anda mungkin memasukkan dalam pernyataan misi anda bahawa anda mempercayai faedah kesihatan makanan bersumberkan organik. Dalam unjuran kewangan anda, anda akan merangkumi kos bahan organik dan berapa banyak keuntungan bersih yang anda harapkan akan diperoleh setiap kek yang dijual. Dalam rancangan pemasaran anda, anda mungkin merancang untuk menyasarkan buletin dan acara makanan organik tempatan.

Petua

Sekiranya anda tidak tahu harus memulakan dari mana semasa menulis rancangan perniagaan, Pentadbiran Perniagaan Kecil AS menyediakan templat dan panduan.

Lesen Perniagaan Makanan dari Rumah

Setiap negeri mempunyai syarat yang sedikit berbeza ketika memulakan perniagaan katering rumah. Hubungi jabatan perlesenan atau kesihatan pekerjaan negeri anda untuk mengetahui dengan tepat apa yang anda perlukan. Secara amnya, anda memerlukan lesen perniagaan, nombor cukai persekutuan (EIN), pemeriksaan dari jabatan bomba tempatan dan pemeriksaan kesihatan dapur anda.

Pastikan anda benar-benar dibenarkan memasak di rumah di negeri anda atau jika anda mesti menggunakan dapur profesional. Sebagai contoh, di California, California Home Food Act membolehkan anda menyediakan makanan berisiko rendah dari rumah. Ini bermakna anda boleh menyediakan jem, makanan yang dipanggang, makanan kering dan makanan lain yang rendah dari dapur anda. Bergantung pada cara anda menjual makanan anda - secara langsung atau tidak langsung - anda mungkin juga memerlukan pemeriksaan kesihatan dapur anda setiap tahun.

Walau bagaimanapun, anda akan selalu diminta untuk menyediakan makanan berasaskan susu atau daging dari dapur profesional. Kos tambahan untuk menyewa dapur profesional boleh berbeza-beza bergantung pada tempat anda tinggal. Sebagai contoh, di Los Angeles, menyewa ruang di Chef's Kitchen berharga serendah $ 30 sejam dengan deposit awal $ 1,000.

Buat Menu Foolproof

Buat menu item yang boleh anda sertakan dalam perkhidmatan katering anda. Pertimbangkan untuk menawarkan pelbagai barang supaya pelanggan anda dapat memilih dan memilih jenis makanan yang mereka inginkan pada acara mereka. Juga, tawarkan pakej bundle untuk membantu anda menjimatkan kos makanan dan sisa. Sebagai contoh, The Event Group, sebuah syarikat katering yang berpusat di Arkansas, menyediakan tawaran pakej makan malam. Pelanggan memilih pakej mana yang mereka mahukan, dan katering menyediakan yang lain dalam suasana perkhidmatan penuh.

Alat Dapur Anda

Setelah anda menentukan menu anda, beli peralatan dan bahan yang sesuai. Sekiranya anda memasak dari dapur rumah anda, anda mungkin memerlukan alat yang khusus untuk perniagaan, terpisah dari alat dapur peribadi anda. Beli peralatan memasak dan perkakas profesional dari vendor bekalan dapur profesional untuk produk berkualiti terbaik. Hubungi pembekal makanan seperti The Baker's Kitchen atau Food Service Direct untuk membeli bahan borong.

Promosikan Makanan Anda

Buat laman web dan sertakan sistem untuk menunjukkan testimoni dan rujukan. Pengiklanan dari mulut ke mulut sangat kuat dalam industri katering. Sebagai contoh, ZeroCater, sebuah syarikat katering pejabat-makan tengah hari yang berpusat di San Fransico, menggunakan mulut ke mulut dengan mensasarkan syarikat teknologi kecil dan syarikat permulaan yang tidak mempunyai perkhidmatan makanan sendiri. Seiring berkembangnya perniagaan, ia dapat meningkatkan pasaran syarikat-syarikat besar dalam bidang yang sama.

Sekiranya anda tidak tahu membuat laman web anda sendiri, gunakan perkhidmatan seperti Shopify atau Quick2Host untuk membuat kehadiran dalam talian yang kelihatan profesional. Juga, pertimbangkan untuk menggunakan platform media sosial seperti Facebook atau Instagram. Buat kandungan yang menarik dan menarik; contohnya, tunjukkan gambar makanan anda yang menarik di pelbagai acara yang telah anda layani atau sertakan petua mengenai jenis makanan yang popular untuk disajikan di majlis perkahwinan.