Jenis Sistem Ekonomi

Sistem ekonomi ditentukan oleh kaedah yang digunakan oleh negara untuk memperuntukkan barang dan perkhidmatannya. Sistem-sistem ini mempunyai berbagai tahap kontrol pemerintah, dan berkisar dari ekonomi pasar bebas hingga yang memiliki kontrol penuh terhadap pemilikan, percukaian dan sumber daya.

Pemilik perniagaan kecil mesti mempunyai kesedaran mengenai jenis ekonomi di mana mereka beroperasi. Ini penting, kerana syarikat mesti menyesuaikan diri dengan perubahan dalam sistem ekonomi.

Sistem Ekonomi Tradisional

Bentuk tertua sistem ekonomi adalah pendekatan tradisional. Ia mengikuti garis panduan yang dibuat oleh adat sosial, agama dan moral. Lelaki dan wanita bekerja dalam pekerjaan yang dianggap sesuai dengan jantina mereka. Anak lelaki cenderung mengikuti pekerjaan bapa mereka. Sumber diperuntukkan berdasarkan kriteria tradisional umur, jantina dan hak lahir.

Sistem ekonomi tradisional banyak terdapat dalam masyarakat pertanian primitif. Hari ini, mereka wujud terutamanya di negara-negara yang kurang maju.

Tradisi ini memudar apabila masyarakat menjadi lebih kompleks.

Ekonomi Pasaran Percuma

Ekonomi pasaran bebas mula mengambil alih, apabila nilai tradisional berubah. Di pasaran bebas, pengguna menjadi kekuatan dominan, dan pengeluar membuat produk yang ingin dibeli oleh orang ramai. Pengeluaran hanya berdasarkan permintaan pasaran.

Dalam ekonomi pasaran, pemerintah tidak mengawal barang dan perkhidmatan mana yang dihasilkan. Semua sumber dimiliki oleh individu persendirian. Keputusan pengeluaran dan pembelian didorong oleh keinginan untuk memperoleh keuntungan.

Pengkritik berpendapat bahawa ekonomi pasaran bebas tidak melayani semua orang. Ia hanya menampung pengguna yang mempunyai wang untuk membeli produk. Mereka yang tidak mempunyai cukup wang akan diabaikan dan ditinggalkan di luar pasar.

Ekonomi Perintah yang Dikendalikan oleh Kerajaan

Dalam ekonomi komando, pemerintah mengawal segalanya. Ia memutuskan produk mana yang dihasilkan, bagaimana produk itu dibuat dan siapa yang menerimanya. Pemerintah membuat keputusan ini berdasarkan persepsi tentang apa yang terbaik untuk masyarakat.

Sekiranya semuanya berjalan dengan sempurna, ekonomi komando akan memberi pekerjaan kepada semua warganya. Namun, pekerja mesti mengambil apa sahaja pekerjaan yang diputuskan oleh kerajaan adalah yang terbaik. Kerajaan menetapkan harga untuk semua produk dan memperuntukkan sumber yang mencukupi untuk memuaskan rakyatnya.

Kelemahan ekonomi arahan adalah ketiadaan inovasi. Tidak perlu menghasilkan idea baru, kerana tidak ada risiko dan tidak ada ganjaran.

Komunisme adalah model ekonomi komando. China, Korea Utara dan Rusia adalah contoh ekonomi komando.

Ekonomi Campuran

Seperti namanya, ekonomi campuran adalah perpaduan antara sistem perintah dan pasaran bebas sepenuhnya. Pengguna dan perniagaan mengawal ekonomi di sektor swasta. Kerajaan adalah pemilik dan pembuat keputusan untuk sektor awam.

Tiada Bentuk Ekonomi Murni

Pada hakikatnya, tidak ada negara yang menggunakan bentuk murni dari ekonomi tradisional, pasaran bebas atau komando. Semuanya diubahsuai agar sesuai dengan tuntutan rakyat.

Malangnya, pemerintah boleh memutuskan untuk campur tangan apabila percaya bahawa syarikat swasta tidak bertindak demi kepentingan masyarakat. Contoh yang baik adalah ketika pemerintah mengambil alih sistem penjagaan kesihatan untuk memberikan rawatan perubatan kepada semua warganya.

Beroperasi di Persekitaran Ini untuk Keuntungan

Walaupun perbincangan mengenai sistem ekonomi menarik, berapakah nilai maklumat ini kepada pemilik perniagaan kecil? Pemahaman mengenai sistem ekonomi ini penting kerana pemilik perniagaan mesti mengendalikan syarikatnya di persekitaran ini untuk mendapatkan keuntungan. Walaupun kebanyakan negara maju mempunyai sistem ekonomi campuran, peraturannya selalu berubah. Syarikat boleh menjadi sangat berjaya sehingga mereka menjadi monopoli, dan pemerintah mengambil langkah untuk memecahnya.

Tekanan dari masyarakat boleh memaksa pemerintah untuk menegaskan dirinya lebih dalam beberapa aspek sektor swasta. Seorang pemilik perniagaan kecil harus terus mengawasi perubahan jenis ini di jalan raya. Mereka boleh membuka peluang atau membebaskannya dari perniagaan.