Bagaimana Memulakan Syarikat Aksesori

Oleh kerana aksesori adalah cara yang murah untuk memperluas almari pakaian anda yang ada, pembeli cenderung melakukan pembelian yang lebih kecil dan lebih kerap untuk menyegarkan almari pakaian mereka, terutama dalam keadaan ekonomi yang ketat. Kedai aksesori pakaian membuat senarai dalam artikel laman web Inc. mengenai industri terbaik untuk dimulakan pada tahun 2011. Penganalisis meramalkan kenaikan pekerjaan sebanyak 3.4 peratus setiap tahun untuk kedai beg tangan, beg pakaian dan aksesori pakaian antara tahun 2011 dan 2016. Di samping itu, laman web menyatakan bahawa akan ada menjadi kadar pertumbuhan tahun ke tahun 9 peratus, yang bermaksud peningkatan pendapatan atau pendapatan tahunan sebanyak 9 peratus dari tahun lalu hingga tahun berikutnya. Namun, sebelum menceburkan diri dalam perniagaan, penting untuk melakukan kerja rumah anda untuk meningkatkan peluang anda menjadi syarikat yang sihat dan lestari.

1

Buat rancangan perniagaan untuk kedai aksesori anda. Rancangan perniagaan bukan sahaja menarik minat pelabur, tetapi juga akan menjadi panduan untuk memulakan dan mengurus perniagaan anda. Rancangan anda harus dilindungi sekiranya kedai aksesori anda akan menjadi kiosk di pusat membeli-belah, perniagaan batu bata atau kedai dalam talian.

2

Gunakan templat rancangan perniagaan untuk memulakan anda. Rancangan perniagaan anda harus menggambarkan gambaran tentang berapa kos untuk menjalankan syarikat aksesori yang menguntungkan dan apa yang diperlukan untuk menjana keuntungan.

3

Teliti berapa kos untuk menyewa depan kedai atau kios di pusat membeli-belah atau pusat membeli-belah tempatan anda; meneroka harga pemborong untuk aksesori fesyen; membandingkan kos asas untuk kedai dalam talian; siasat titik harga pesaing anda untuk aksesori serupa; dan meneliti cara memaparkan perhiasan dan aksesori. Di samping itu, anda harus menentukan berapa kos untuk kakitangan anda, bagaimana anda memasarkan dan mempromosikan perniagaan anda, dan bagaimana anda akan menyimpan dan mengedarkan aksesori anda.

4

Kembangkan jenama dan rancangan pemasaran anda. Lakukan analisis SWOT, yang merupakan rancangan strategi untuk menentukan kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman yang ada dan berpotensi untuk memulakan atau memiliki syarikat aksesori. Bandingkan penemuan perniagaan anda dengan pesaing anda dan industri aksesori pakaian.

5

Teliti calon pelanggan di pasaran sasaran anda untuk memahami selera mereka dalam aksesori dan tingkah laku membeli dan membeli mereka. Dari pengetahuan ini, anda dapat menentukan kaedah terbaik untuk mempromosikan dan memberi jenama perniagaan anda. Sebagai contoh, pasaran sasaran anda boleh membuat keputusan pembelian berdasarkan ulasan produk atau tutorial yang terdapat di blog fesyen atau laman perkongsian video. Oleh itu, anda boleh membuat tutorial dalam talian mengenai cara menggunakan aksesori anda dengan pelbagai pakaian dan menyiarkannya di blog atau laman perkongsian video.

6

Buat atau beli produk anda. Dalam rancangan perniagaan anda, anda harus memasukkan jika anda akan merancang aksesori anda sendiri atau membelinya dari pereka perhiasan atau pemborong aksesori fesyen.

7

Lakukan carian dalam talian untuk pereka perhiasan, borong aksesori fesyen, pereka perhiasan atau pereka aksesori fesyen. Tidak kira sama ada anda merancang atau membelinya, mereka harus relevan dan sesuai dengan pasaran sasaran anda. Beli pelbagai anting-anting, kalung, gelang, selendang, cincin, beg tangan, dompet, tali pinggang dan aksesori rambut dalam jumlah yang banyak.

8

Didik diri anda mengenai pendaftaran perniagaan, pelesenan, izin dan cukai untuk negeri anda. Setiap negeri mempunyai syarat yang berbeza untuk peraturan dan proses untuk masing-masing. Teliti juga struktur cukai runcit di negeri anda. Cukai penjualan adalah syarat untuk perniagaan anda dan mesti ditambah dengan harganya.

9

Cari maklumat ini di jabatan perlesenan negeri anda, dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri atau persatuan perniagaan kecil tempatan anda. Anda boleh mendapatkan maklumat tambahan dari pejabat pengurusan pusat membeli-belah untuk keperluan kedai atau kios baru.