Adakah Risiko Membalas Iklan Craigslist di Komputer Anda?

Craigslist telah mengalami beberapa kontroversi mengenai keselamatan, tetapi ini nampaknya tidak memperlambat populariti laman web ini. Walaupun Craigslist tentunya merupakan pasaran rahsia yang berguna dan berkesan, sifat laman web dan anonimiti yang diberikannya kepada pengguna menimbulkan beberapa tanda mengenai keselamatan dalam dan luar talian. Craigslist memang membuang pengguna yang menyalahgunakan sistem, tetapi juga yakin pada kemampuan pengguna untuk menggunakan pertimbangan yang baik dan untuk mengawasi sistem itu sendiri.

Spam

Apabila anda membalas iklan Craigslist, sistem akan meminta anda memberikan alamat e-mel. Ini membolehkan spammer jahat mengumpulkan alamat e-mel untuk kempen mereka. Strategi biasa adalah menyiarkan iklan yang kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan; sebagai contoh, kenderaan berharga jauh di bawah nilai pasaran. Iklan jenis ini sering mendapat kadar tindak balas yang tinggi, yang membolehkan spammer mengumpulkan banyak alamat e-mel dari satu iklan. Sekiranya anda bimbang untuk menggunakan alamat e-mel anda sendiri, Craigslist mengesyorkan menggunakan e-mel tanpa nama tanpa pengecam di alamat ketika membalas iklan Craigslist.

Penipuan

Tidak semua iklan Craigslist adalah iklan yang dipaparkan. Berisiko membalas iklan yang memaparkan tanda-tanda amaran tertentu. Contohnya, jika poster meminta anda membayar wang terlebih dahulu untuk perkhidmatan atau barang yang belum anda terima, berhati-hatilah. Penipu meminta dana di muka dan kemudian tidak pernah menghantar barang. Tawaran kerja di rumah juga harus diperlakukan dengan curiga, dan pasti tidak diendahkan jika poster memerlukan pembayaran untuk melamar atau menerima jawatan. Pekerjaan di rumah yang sah boleh didapati, tetapi pekerjaan ini tidak semestinya memerlukan dana pendahuluan daripada anda. Permintaan untuk deposit langsung atau pembayaran eskrow juga sering merupakan cubaan untuk mencuri dari anda.

Maklumat peribadi

Permintaan untuk maklumat peribadi untuk tujuan melakukan pemeriksaan latar belakang atau kredit tidak boleh dibalas. Ini biasanya berlaku semasa janji bekerja, atau semasa menyewa harta. Jangan menyetujui, atau memberikan maklumat untuk tujuan pemeriksaan ini tanpa bertemu sendiri dengan pihak lain. Pastikan mereka sah sebelum anda memberikan maklumat ini, kerana data yang sama dapat digunakan oleh orang yang tidak dipercayai untuk menjejaskan identiti anda.

Bahaya Fizikal

Satu kenyataan yang menakutkan dari Craigslist adalah bahawa pemangsa telah menggunakannya pada masa lalu untuk memikat mangsa di tempat terbuka. Contoh predasi jenis yang paling terkenal mungkin melibatkan Philip Markoff, yang kadang-kadang disebut sebagai pembunuh Craigslist. Markoff didakwa memikat mangsa ke sebuah hotel menggunakan iklan yang diletakkan di Craigslist. Namun, pembunuhan, serangan, rompakan dan jenayah lain telah dilakukan setelah orang ramai bersetuju untuk bertemu melalui Craigslist. Sentiasa membuat pengaturan untuk bertemu di tempat awam dengan banyak orang di sekitar ketika bertemu seseorang di luar laman web. Ini membantu menjaga keselamatan semua orang.

Risiko Keseluruhan

Walaupun terdapat perangkap yang perlu diperhatikan oleh seseorang, Craigslist adalah laman web yang digunakan oleh berjuta-juta dengan kejayaan besar. Cukup ingat petua dan strategi keselamatan Internet asas untuk memastikan pengalaman bebas risiko dengan laman web ini. Halaman Bantuan Craigslist penuh dengan petua berguna untuk memastikan bahawa anda boleh menggunakan laman web ini dengan selamat dan selamat.