Peraturan IRS untuk Potongan Cukai Bonus

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menganggap bonus sebagai upah tambahan, yang bukan gaji biasa. Sekiranya anda memilih untuk memberi ganjaran kepada pekerja atas kerja keras mereka dengan insentif bonus, pembayaran akan dikenakan mengikut cara pembayaran dibuat. Atau anda boleh mengumpulkan cukai sehingga anda membayar kosnya.

Pertimbangan

Untuk menentukan polisi IRS untuk bonus cukai, rujuk Pekeliling E agensi, Panduan Pajak Majikan untuk tahun pajak yang dimaksudkan. Penerbitan itu merangkumi garis panduan untuk menahan cukai pendapatan persekutuan, cukai Jaminan Sosial dan cukai Medicare.

Pembayaran Gabungan dan Tidak Dinyatakan

Sekiranya pembayaran bonus dibuat dengan gaji tetap pekerja, tambahkan jumlah bonus ke gaji biasa dan tahan cukai pendapatan persekutuan seolah-olah itu adalah satu pembayaran. Dalam kes ini, anda tidak akan membuat item baris berasingan pada cek yang menentukan gaji tetap dan pembayaran bonus. Gabungkan kedua-dua jumlah menjadi satu. Seperti yang anda lakukan untuk tempoh gaji biasa, untuk mengetahui cukai pendapatan persekutuan, gunakan jadual pemotongan cukai Pekeliling E yang sesuai dengan borang W-4 pekerja dan tempoh gaji dan gaji pekerja.

Pembayaran Berasingan atau Yang Ditentukan

Sekiranya bonus dibayar secara berasingan dari gaji biasa atau jika anda menggabungkannya dengan gaji biasa dan menyatakan jumlahnya, anda boleh menahan cukai pendapatan persekutuan pada kadar 25 peratus. Sekiranya bonus melebihi $ 1 juta, pegang cukai pendapatan persekutuan pada jumlah lebihan pada 35 peratus.

Cukai Keselamatan Sosial dan Medicare

Anda juga akan mengurangkan cukai Jaminan Sosial pada 4.2 peratus daripada jumlah bonus dan cukai Medicare pada 1.45 peratus, mulai 2012. Cukai Jaminan Sosial mempunyai ambang gaji tahunan sebanyak $ 110.100 sehingga anda tidak akan menahan cukai Jaminan Sosial ke atas jumlah bonus yang menyebabkan gaji pekerja melebihi had tersebut. Cukai Medicare ditahan dari semua upah; ia tidak mempunyai had tahunan.

Kaedah Gross-Up

Sekiranya anda merundingkan perjanjian kasar dengan pekerja, anda akan membayarnya keseluruhan bonus dan menyerap liabiliti cukai. Katakan anda bersetuju untuk memberinya $ 1,000 sebagai bonus Krismas. Tambahkan semua cukai yang perlu dibayar. Sebagai contoh, 25 peratus ditambah 4,2 persen ditambah 1,45 persen menjadi 30,65 peratus, iaitu 0,3065 dalam format perpuluhan (30,65 dibahagi dengan 100). Kurangkan 1.000 dari 0.3065 untuk mendapatkan 0.6935. Kemudian, bahagikan jumlah bonus $ 1.000 dengan jumlah perpuluhan 0.6935 hingga mencecah $ 1.441.96. Anda akan membayar kos cukai $ 441.96 dan pekerja akan menerima $ 1,000.