Cara Menjadi Penaja Jenama

Tingkatkan pendedahan perniagaan ke pasaran tertentu dengan menaja acara tempatan atau nasional. Tajaan jenama membolehkan anda meningkatkan kesedaran tentang barang dan perkhidmatan dalam suasana yang menyeronokkan. Sama ada anda menaja acara sukan atau pameran dagang, tingkatkan kesedaran jenama dengan memasang tanda, membuka gerai dan bercakap dengan mereka yang menghadiri acara tersebut. Berhubungan dengan pelanggan pada tahap peribadi untuk mewujudkan kesetiaan jenama. Taja acara setiap tahun untuk mencipta jenama yang tahan lama.

1

Buat senarai acara tempatan dan nasional seperti konsert, persidangan, kejohanan, perlumbaan dan pesta besar atau galas yang sesuai dengan jenama syarikat anda. Contohnya, jika syarikat anda menjual produk IT, pertimbangkan untuk menaja pameran perdagangan elektronik, pameran perniagaan kecil, pameran bakat IT untuk pelajar sekolah menengah dan kolej atau konsert luar di wilayah di mana produk anda popular. Teliti acara ini secara dalam talian dengan mengunjungi kalendar laman web bandar atau negeri, membaca majalah perdagangan, dan menggunakan laman web media sosial seperti Facebook atau Twitter untuk mengetahui lebih lanjut mengenai acara yang akan datang yang mungkin ingin anda taja.

2

Pilih acara yang menarik untuk pasaran sasaran anda atau peristiwa yang kemungkinan besar akan membeli barang dan perkhidmatan anda. Sekiranya anda menjual produk kesihatan dan kesihatan, taja acara sukan atau persidangan kesihatan holistik untuk berhubung dengan bakal pelanggan.

3

Hubungi pengarah acara untuk membincangkan menaja acara tersebut. Tanya mengenai mendirikan gerai di acara tersebut untuk memberikan contoh dan maklumat produk. Tanyakan mengenai papan tanda dan di mana tanda-tanda ini akan diletakkan. Tentukan berapa banyak yang anda sanggup belanjakan untuk penajaan. Semakin banyak anda berbelanja, semakin banyak pendedahan pemasaran yang akan diterima oleh perniagaan anda. Sekiranya menaja persidangan atau pameran perdagangan, tanyakan apakah anda boleh menganjurkan sarapan atau makan tengah hari untuk bertemu pelanggan secara bersemuka.

4

Tambahkan maklumat mengenai acara penajaan ke laman web anda, halaman peminat Facebook, kempen iklan televisyen, cetak dan radio. Sertakan tarikh, masa dan lokasi acara. Tawarkan potongan khas untuk menghadiri acara tersebut kepada mereka yang melakukan pembelian dalam talian atau luar talian sebelum acara tersebut.