Cara Memulakan Perniagaan Pengimbasan

Memulakan perniagaan pengimbasan memerlukan latihan dan kepakaran, tetapi pertama-tama anda perlu memilih jenis perniagaan imbasan yang ingin anda mulakan. Pengimbasan dokumen melibatkan pengimbasan dokumen untuk pengarkiban digital untuk mengurangkan keperluan penyimpanan, memperkemas pengindeksan dan memudahkan tugas pengambilan. Pengimbasan gambar atau gambar melibatkan pemisahan warna atau penukaran digital untuk keperluan percetakan komersial atau seni grafik. Masing-masing memerlukan peralatan dan set kemahiran yang berbeza, dengan latihan yang diperoleh melalui kelas seni grafik formal, kursus pengimbasan dokumen atau pengalaman kerja praktikal di industri.

1

Tentukan perniagaan pengimbasan yang ingin anda mulakan. Perniagaan pengimbasan dokumen mempunyai keluk pembelajaran yang lebih pantas dan memerlukan peralatan yang kurang canggih. Perniagaan pengimbasan gambar dan gambar menggunakan pengimbas warna kelas atas, pendidikan lanjutan dan pengalaman dengan program perisian.

2

Buat rancangan perniagaan untuk perniagaan pengimbasan anda, yang merangkumi semua perincian permulaan dan operasi anda. Bantuan rancangan perniagaan percuma boleh didapati dengan melayari laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil AS atau Corps of Retired Executives AS.

3

Memohon di dewan bandar anda untuk izin perniagaan tempatan dan jabatan hasil atau percukaian negeri anda untuk mendapatkan lesen cukai yang diperlukan. Tidak ada lesen atau izin khas yang diperlukan untuk memulakan perniagaan pengimbasan.

4

Sewa ruang kerja atau sediakan satu di rumah anda untuk perniagaan imbasan anda. Ruang yang diperlukan untuk pengimbasan foto akan minimum, tetapi pengimbasan dokumen memerlukan ruang gudang untuk penghantaran, penyimpanan sementara dan pengambilan sejumlah besar dokumen.

5

Beli insurans liabiliti perniagaan untuk melindungi perniagaan anda dan memuaskan keprihatinan pelanggan, terutamanya jika anda memulakan perkhidmatan pengimbasan dokumen. Anda mungkin juga diminta untuk membawa jaminan untuk kontrak pengimbasan dokumen untuk penjagaan kesihatan, undang-undang, kerajaan, syarikat insurans dan akaun korporat yang besar.

6

Beli pengimbas yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda. Pengimbas dokumen mestilah unit skala kelabu berkelajuan tinggi dengan pengumpan dokumen terbina dalam untuk kelantangan. Pengimbas foto dan gambar mestilah pengimbas warna dari katil rata atau jenis drum, dan lebih canggih dan mahal daripada pengimbas foto peringkat pengguna kerana peningkatan kemampuan.

7

Beli komputer kelas atas dengan pembakar DVD dan perisian pengimbasan. Perisian pengimbasan untuk pengimbasan dokumen dan foto berbeza mengikut kecanggihan, ciri dan kemampuan pembuatan fail / pengarkiban. Perisian pengimbasan dokumen dengan idealnya akan merangkumi keupayaan pengenalan watak optik untuk kemudahan pengambilan dan pemfailan dokumen pelanggan.

8

Pasarkan perniagaan imbasan anda dengan kad nama, brosur, iklan, panggilan penjualan dan kaedah lain yang anda pilih. Pelanggan untuk pengimbasan dokumen akan merangkumi mereka yang terlibat dalam penjagaan kesihatan, insurans, harta tanah, kerajaan, undang-undang, ketenteraan, syarikat. Pelanggan pengimbas foto akan merangkumi artis grafik, pencetak, jurugambar, penerbitan dan individu.