Cara Memulakan Surat Perniagaan Baru

Apabila anda menubuhkan perniagaan baru, dalam kebanyakan kes anda akan mendapati bahawa komunikasi adalah kunci untuk mengembangkan syarikat anda. Anda mesti berkomunikasi dengan pelanggan baru dan sedia ada, pembekal dan juga pekerja. Satu bahagian komunikasi perniagaan yang biasa adalah surat perniagaan biasa. Walaupun banyak memilih untuk menghantar komunikasi perniagaan melalui Internet, surat perniagaan kuno masih berkesan dalam beberapa kes. Cara anda memulakan surat perniagaan adalah penting untuk keberkesanannya.

1

Cetak nama perniagaan, alamat, nombor sendiri, laman web dan alamat e-mel di bahagian atas huruf di bawah logo syarikat anda. Anda boleh melewati langkah ini jika kepala surat syarikat anda dicetak terlebih dahulu dengan maklumat ini.

2

Langkau garis dan masukkan tarikh penuh (bulan, hari dan tahun). Turunkan dua baris lagi untuk menaip nama penuh, nama syarikat dan alamat penerima.

3

Langkau baris lain dan sambut penerima dengan "Dear" atau "To" diikuti dengan tajuk dan nama belakang orang itu. Masukkan titik dua untuk memasukkan badan surat niaga.

4

Mulakan surat perniagaan dengan mengenali diri anda kepada penerima. Salah satu pilihan adalah dengan menyebut orang atau organisasi yang merujuk anda ke kenalan. Sebagai contoh "Saya menulis untuk menindaklanjuti perbualan kami minggu lalu di acara rangkaian ABC." Anda juga boleh menyatakan perniagaan anda dalam perenggan pengenalan pemilik perniagaan. Sebagai contoh, "Kami sedang dalam proses menyelesaikan beberapa perincian pakatan kami yang akan datang dan perlu mengesahkan beberapa maklumat."

5

Mulailah dengan soalan yang menarik jika anda menulis surat penjualan ke kenalan perniagaan. Sebagai contoh, "Adakah anda mencari pilihan perundingan yang lebih murah dan lebih dipercayai?" Anda juga dapat memulai dengan pernyataan yang menarik perhatian, seperti "Surat ini adalah kunci anda untuk tenaga kerja yang lebih produktif." Teruskan dengan surat perniagaan anda yang selebihnya.