Cara Menguji Kelajuan Pemindahan untuk HDD SATA

Masa akses cakera boleh membuat perbezaan besar dalam banyak aplikasi, dengan sebahagian besar kos ini berasal dari waktu mencari cakera keras, waktu putaran dan kelewatan waktu pemindahan. Perisian percuma dapat menguji kelajuan pemindahan HDD SATA anda, yang menentukan berapa lama masa yang diperlukan untuk menyalin data dari pinggan cakera keras ke memori utama setelah trek dibaris dan cakera diputar ke kedudukannya. Sebilangan besar perisian ujian pemacu menunjukkan kadar pemindahan rata-rata, maksimum dan minimum untuk sejumlah data.

HD_Speed

1

Lawati laman web Steel Bytes untuk memuat turun HD_Speed ​​(lihat Sumber.) Klik dua kali fail yang dimuat turun untuk memasang HD_Speed ​​pada komputer anda, dan klik "Selesai" untuk melancarkan program.

2

Klik menu "Drive", dan pilih cakera keras anda. Klik menu "Ukuran Blok", dan pilih jumlah memori yang akan diuji. Pilih "Baca" atau "Tulis", dan aktifkan "Uji Kadar Burst" untuk menguji kadar pemindahan pecah maksimum.

3

Klik "Mula." Kadar pemindahan cakera keras anda akan muncul di lajur Semasa dan Purata.

Tanda Cakera Kristal

1

Lawati laman Crystal Dew World untuk memuat turun Crystal Disk Mark (lihat Sumber.) Pasang dan lancarkan program.

2

Klik “Number of Test Runs”, dan pilih nombor. Klik menu "Uji Ukuran", dan pilih jumlah data yang akan diuji. Lalai adalah 1000MB, yang berfungsi dengan baik untuk menguji SATA HDD. Klik menu "Drive", dan kemudian pilih cakera keras anda.

3

Klik "Seq," "512K," "4K," "4K - QD32" atau "All" untuk menjalankan satu atau semua ujian ini. Hasil anda akan muncul di lajur Baca dan Tulis.

Tune HD

1

Lawati laman web HD Tune untuk memuat turun percubaan percuma HD Tune (lihat Sumber.) Pasang dan lancarkan program ini di komputer anda.

2

Pilih cakera keras anda dari menu "Pemacu", dan klik tab "Penanda Aras". Aktifkan "Transfer Rate" dan, secara opsional, "Short Stroke," "Access Time" dan "Burst Rate." Pilih jenis ujian "Baca" atau "Tulis".

3

Klik "Mula" dan lihat kadar pemindahan anda di tetingkap paparan grafik.