Ciri Syarikat Terbatas Awam

Syarikat berhad awam adalah sejenis syarikat berhad di United Kingdom. Juga dikenali sebagai syarikat milik umum, PLC dapat menerbitkan saham bagi siapa saja untuk membeli atau berdagang di Bursa Saham London atau Pasar Pelaburan Alternatif. Seperti syarikat AS, PLC dikawal ketat.

Pemilikan Syarikat Terbatas Awam

Untuk menubuhkan sebagai PLC, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua pemegang saham dan mengeluarkan saham bernilai sekurang-kurangnya £ 50,000. Sebagai PLC, anda boleh menjualnya di bursa saham, tetapi itu bukan syarat. Anda boleh membahagikan bahagian antara dua atau lebih pemilik. Beberapa syarikat swasta melakukan ini tetapi memilih klasifikasi PLC kerana orang ramai menganggapnya lebih terhormat.

Pembentukan Syarikat Terbatas

Untuk membentuk PLC, anda perlu melantik minimum dua pengarah. Anda juga memerlukan setiausaha syarikat yang berkelayakan. Walaupun syarikat boleh menjadi pemegang saham dalam PLC, sekurang-kurangnya salah seorang pengarah harus menjadi individu yang mempunyai daging.

Syarikat AS menggabungkan dengan mengemukakan dokumen kepada pemerintah negara mereka. Di UK, anda membuat fail dengan Syarikat Syarikat, sebuah agensi kerajaan. Anda membayar yuran dan fail artikel persatuan, permohonan dan dokumen lain.

PLC anda harus menjalani pemeriksaan tambahan jika anda ingin menggunakan "kata sensitif" dalam nama perniagaan anda. Walaupun menganggap diri anda Penyelesaian IT adalah satu perkara, memanggil diri anda sebagai Penyelesaian IT Inggeris atau Institut Penyelesaian IT mungkin menjadi masalah. Setiausaha negara harus menandatangani nama yang menunjukkan "keunggulan perniagaan, status tertentu atau fungsi tertentu."

Kelebihan Kewangan Syarikat Terbatas

Seperti syarikat AS, menjual saham membolehkan PLC anda meningkatkan modal tanpa hutang. Sekiranya stok anda berjaya, anda mungkin dapat memanfaatkan pelbagai jenis pelabur, dari pemain institusi besar hingga pemegang saham individu kecil.

Kelebihan lain adalah had liabiliti. PLC wujud sebagai individu undang-undang yang terpisah dari pemiliknya, sama ada terdapat dua atau dua ribu daripadanya. Sekiranya syarikat itu disaman atau membayar hutang yang tidak dapat dibayarnya, penggugat tidak dapat mengetuk aset pemilik untuk mengumpulkan.

Keperluan Kertas Kerja Syarikat Terbatas

Satu kelemahan membentuk PLC adalah memerlukan tambahan kertas kerja. Anda harus menghantar pulangan tahunan ke Syarikat Rumah sekali setiap tahun dan memfailkan akaun kewangan tahunan. Perniagaan anda harus mengemukakan penyata cukai setiap tahun di mana ia mempunyai pendapatan atau keuntungan yang boleh dikenakan cukai. Itu termasuk cukai pekerjaan, cukai syarikat dan cukai nilai tambah pada produk yang dibelinya untuk dijual semula.