Apakah Kemudahan Negatif?

Hak harta tanah yang dikenali sebagai pelonggaran boleh memberi keuntungan atau membebankan perniagaan. Sebilangan besar kemudahan memberi hak pelonggaran hak sah untuk menggunakan harta tanah yang dimiliki oleh pihak lain untuk tujuan terhad. Pelonggaran negatif menghasilkan jenis harta yang berkaitan tetapi berbeza. Ini memungkinkan pemegang kemudahan untuk mencegah pemilik harta tanah menggunakan hak pemilikan tertentu, yang dapat mempengaruhi besar perniagaan kecil.

Asas Kemudahan

Sebilangan besar kemudahan dibuat apabila pemberian atau perjanjian dengan jelas menyampaikan hak harta kepada pihak yang tidak memiliki tanah tersebut. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pengadilan AS mengakui pelonggaran yang dibuat berdasarkan keperluan atau implikasinya, yang bermaksud bahawa ia timbul dari keadaan khusus pihak dan harta benda. Harta yang dimanfaatkan oleh kemudahan dikenali sebagai harta tanah yang dominan, dan harta yang dibebankan oleh kemudahan dikenali sebagai harta pusaka.

Kemudahan Peneguhan

Pelonggaran afirmatif memberikan hak pemegang hak untuk menggunakan atau menikmati harta pusaka pekhidmat dengan alasan tertentu. Contoh umum termasuk hak pejalan kaki atau pemandu untuk menyeberangi harta benda yang dimiliki oleh orang lain, hak pemilik harta tanah untuk menggunakan air dari harta yang berdekatan atau hak pemegang kemudahan untuk memburu kawasan pejalan kaki.

Kemudahan Negatif

Pelonggaran negatif memberikan hak pemegang hak untuk melarang pemilik harta pusaka menggunakan harta miliknya dengan cara yang ditentukan. Contohnya termasuk kemudahan yang menghalang pemilik harta pusaka untuk menyekat pemandangan indah jiran dan kemudahan yang melarang penggunaan atau tindakan tertentu, seperti mengendalikan kilang atau perniagaan lain di harta tanah atau mendirikan bangunan dalam jarak tertentu dari garis harta tanah . Banyak negeri membenarkan pelonggaran pemuliharaan, yang memelihara kawasan dan sumber semula jadi dengan melarang pembangunan tanah. Beberapa negeri kini menerapkan pelonggaran angin dan suria, mengenali pelonggaran negatif tersurat atau tersirat yang melarang pemilik tanah menyekat aliran udara dan cahaya ke kawasan jiran.

Pertimbangan

Seorang pemilik perniagaan kecil mesti mengambil kira pengaruh penurunan negatif terhadap perniagaan. Sekiranya harta yang anda miliki atau pajakan dikenakan pelonggaran negatif, sertakan kesan kewangan dan praktikalnya dalam rancangan perniagaan dan amalan operasi anda. Sebagai contoh, jika anda mempertimbangkan untuk membina kilang atau memulakan perniagaan di sebidang tanah, sahkan bahawa pelonggaran negatif tidak melarang penggunaan harta tanah secara komersial. Sekiranya anda memiliki kelonggaran negatif, pelihara hak anda dengan memastikan pemilik harta pusaka mematuhi syarat pelonggaran tersebut.