Tanggungjawab untuk Pakar Barang Dagangan

Sekiranya anda terpesona dengan berpakaian tingkap yang menakjubkan atau terpesona dengan paparan kaunter yang luar biasa di gedung membeli-belah kegemaran anda, terima kasih kepada pakar merchandising kerana menggunakan jus kreatifnya. Pakar merchandising boleh mewakili jenamanya di kedai runcit atau di laman web, di mana dia menumpukan perhatian untuk mendorong lalu lintas ke produk dan memaksimumkan penjualan dengan menghadirkan jenama dengan cara yang paling menarik.

Aktiviti Padang

Pakar merchandising mengunjungi kedai runcit yang ditugaskan untuk memaksimumkan kesedaran dan penjualan produk syarikatnya. Dia mungkin mengesahkan bahawa kedai mempamerkan produk dalam kuantiti dan penempatan yang sesuai mengikut spesifikasi jenama. Dia juga berunding untuk mendapatkan ruang niaga untuk meletakkan kedudukan terbaiknya dalam persaingan. Selain itu, dia membina dan mengekalkan hubungan yang kuat dengan rakan niaga, dan bekerjasama rapat dengan rakan jualan dan pengurus untuk memberitahu mereka mengenai promosi masa depan, produk baru atau perubahan struktur harga. Ketika tahap stok semakin berkurang, pakar merchandising mengimbas inventori yang ada untuk menghasilkan pengisian semula.

Kembangkan dan Analisis Kempen

Jauh sebelum produk ditempatkan di kedai, pakar merchandising menggunakan kemahiran konseptualnya untuk membantu merumuskan kempen pemasaran yang menyatukan jenama. Dengan menggunakan elemen visual yang mempengaruhi tingkah laku pelanggan, seperti pencahayaan, lebar lorong atau bentuk paparan, dia mengatur promosi pemasaran; mengukur prestasi kempen dan data tempat penjualan; kemudian menyesuaikan dan merumuskan semula strategi mengikut keperluan.

Menghasilkan Cagaran Pemasaran

Cagaran pemasaran terdiri daripada media, brosur, potongan surat terus atau ledakan e-mel untuk menyokong penjualan jenama. Pakar dagangan boleh menghasilkan kandungan web, menulis blog atau bekerjasama dengan pereka grafik atau artis untuk mengandung dan mengurus kandungan atau alat penjualan. Dia mungkin membuat persembahan slaid, skrip penjualan atau menulis kertas putih.

Kemahiran

Kemahiran penjualan dan perundingan yang kuat diperlukan, begitu juga dengan inisiatif dan kemahiran penjualan yang baik. Kesedaran mengenai trend dan jenama pesaing sangat penting untuk mendapatkan kelebihan daya saing. Pakar barang niaga mesti memerhatikan reka bentuk yang menyenangkan secara estetik, dan mesti menunjukkan kemahiran menyelesaikan masalah dan mengumpulkan dan menganalisis maklumat dengan mahir.