Apakah Komponen Sistem Ganjaran & Motivasi Jumlah Komprehensif?

Perniagaan kecil anda memerlukan bakat terbaik yang ada untuk berjaya. Untuk menarik dan mengekalkan individu yang berbakat, anda mesti memikirkan pampasan dengan cara yang menyeluruh yang merangkumi beberapa bentuk pampasan serta ciri menarik lain yang boleh anda tawarkan untuk menjadikan tempat kerja diinginkan. Kembangkan kebiasaan untuk membicarakan sistem ganjaran total anda semasa menemu ramah calon pekerja, dan anda akan menarik dan mengekalkan yang terbaik.

Lima Komponen Sistem Ganjaran Keseluruhan

Sistem ganjaran yang betul adalah gabungan ganjaran wang dan bukan wang yang ditawarkan kepada pekerja. Ini dapat menghasilkan hasil perniagaan yang berharga dari segi peningkatan produktiviti dan kesetiaan, dan mempunyai kelebihan pengambilan pekerja juga kerana program penghargaan yang baik semestinya menjadikan organisasi anda menonjol dari majikan lain, lapor Persatuan Pengurusan Sumber Manusia. Secara amnya, terdapat lima tonggak sistem ganjaran yang komprehensif: pampasan, faedah, fleksibiliti, pengiktirafan prestasi dan pengembangan kerjaya.

Upah dan Gaji

Dalam keseluruhan model ganjaran, pampasan dilihat secara menyeluruh dan merangkumi bukan sahaja gaji pokok, tetapi juga jenis pampasan lain yang mendorong pekerja untuk menunjukkan prestasi yang baik. Sebagai contoh, sistem gaji berubah-ubah memberi penghargaan kepada pekerja berdasarkan prestasi. Setelah pekerja mencapai tahap gaji ini, gaji mesti diperoleh semula untuk setiap tempoh gaji berikutnya.

Bayaran insentif jangka pendek menawarkan pampasan tambahan untuk peningkatan prestasi jangka pendek (kurang dari setahun). Bayaran insentif jangka panjang menawarkan ganjaran seperti pilihan saham dan bonus tunai untuk produktiviti dan prestasi yang berterusan selama lebih dari satu tahun. Kakitangan atasan menganggap pilihan ini menarik kerana mereka tahu mereka secara konsisten dapat mengatasi harapan.

Manfaat Yang Melampaui

Dalam kerangka ganjaran keseluruhan, majikan boleh berusaha untuk menawarkan faedah yang melampaui minimum jaminan Keselamatan Sosial, Medicare, insurans pengangguran, insurans pampasan pekerja dan insurans hilang upaya negara yang diwajibkan secara sah. Pakej percutian anda, bersama dengan cuti tanpa cuti, cuti sakit dan cuti berkabung, dapat menarik pekerja terkemuka. Pertimbangkan untuk menawarkan pelbagai rancangan persaraan dari Akaun Persaraan Individu sederhana hingga rancangan faedah persaraan.

Tujuannya adalah untuk memberi persepsi positif kepada pekerja mengenai faedah yang ditawarkan, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan program faedah atau kafeteria yang fleksibel. Program-program ini memberikan kredit faedah pekerja sama dengan jumlah dolar tetap yang mereka dapat 'membelanjakan' untuk gabungan faedah yang mereka suka. Pada bulan Mac 2019, 37 peratus pekerja kerajaan dan 14 persen pekerja industri swasta mendapat akses kepada faedah fleksibel, lapor Biro Statistik Tenaga Kerja.

Keseimbangan Kerja-Kehidupan

Persekitaran kerja anda harus meningkatkan keseimbangan yang sihat antara waktu kerja dan peribadi. Sekiranya anda mewujudkan suasana yang menyedari keperluan pekerja anda untuk mempunyai jadual kerja yang membolehkan mereka mendapat rehat yang cukup, anda dapat memupuk semangat yang lebih baik. Menawarkan penjadualan yang fleksibel bagi mereka yang mesti menjaga tanggungan orang tua.

Tingkatkan kesihatan melalui kemudahan kecergasan, kaunseling pemakanan, pemeriksaan kesihatan dan bengkel pengurangan tekanan. Menawarkan kemudahan penjagaan anak. Pertimbangkan untuk menawarkan kaunseling kewangan yang merangkumi perancangan untuk bersara dan gambaran keseluruhan alternatif pelaburan.

Mengakui Prestasi Yang Baik

Institut sistem anugerah pengiktirafan termasuk pengiktirafan rakan sebaya dan pengiktirafan pasukan. Anugerah ini dipilih oleh rakan sekerja penerima dan dapat meningkatkan semangat dengan menonjolkan persembahan yang luar biasa. Anda boleh menambah penghargaan dan makan tengah hari penghargaan pekerja sepanjang bulan untuk memberi tahu pekerja bahawa anda menyedari kecemerlangan di tempat kerja. Anda juga boleh menawarkan pengiktirafan untuk pekerja yang mencapai tujuan tertentu.

Perkembangan kerjaya

Sekiranya anda menawarkan pengembangan profesional, anda bukan sahaja memupuk kesetiaan pekerja, anda juga meningkatkan kemahiran tenaga kerja anda. Berikan bantuan tuisyen, latihan teknologi, cuti untuk seminar luar atau program bimbingan yang membantu pekerja berkembang dalam kerjaya mereka.