Penilaian Risiko Perniagaan

Risiko adalah bahagian perniagaan yang tidak dapat dielakkan. Dari risiko kewangan, seperti pelaburan, hingga pesaing pasaran baru, ancaman yang tidak diingini melanda dunia perniagaan dan boleh muncul kapan saja. Sebagai pengurus, adalah tugas anda untuk melengkapkan perusahaan anda dengan strategi pengurusan risiko dengan betul sehingga anda dapat siap menghadapi risiko tersebut secara langsung dan melawannya dengan sedikit kemunduran dalam operasi perniagaan anda.

Definisi

Risiko didefinisikan sebagai ketidakpastian yang berafiliasi dengan keadaan tertentu yang dapat membuat perniagaan tidak dapat beroperasi atau menyebabkan ketidakamanan kewangan bagi syarikat, menurut BNET. Oleh itu, penilaian risiko perniagaan adalah proses menentukan sama ada keadaan tidak pasti tertentu berpotensi mengancam operasi perniagaan anda.

Jenis-Jenis

Risiko terdapat dalam pelbagai bentuk, dan penting untuk mengetahui pelbagai jenis risiko yang ada di luar sana sehingga anda dapat menilai risiko yang sesuai dengan perniagaan anda. Membuat senarai ancaman yang dikenal pasti dapat membantu anda mengatur penilaian risiko anda. Sekiranya anda menilai persekitaran dalaman perniagaan anda, pertimbangkan risiko kewangan, pemasaran, operasi, strategi dan tenaga kerja. Persekitaran perniagaan luaran merangkumi risiko, seperti perubahan ekonomi, pesaing pasaran baru dan bencana alam. Beberapa ancaman tidak begitu mudah dilihat, jadi melakukan proses pengenalan sebagai satu pasukan dapat membantu memastikan tidak ada yang terlepas pandang.

ciri-ciri

Menurut PCMAG.com, laman web yang memberikan maklumat mengenai teknologi, penilaian risiko menunjukkan kerentanan perniagaan, strategi dan kos yang diperlukan oleh perniagaan untuk pulih dari kerosakan dan kerugian, dan menjelaskan tindakan apa yang akan diambil oleh perniagaan untuk mempertahankan perusahaan sehingga risiko dapat dielakkan atau diminimumkan. Penilaian risiko juga boleh mengandungi ciri-ciri berguna, seperti sistem pemarkahan risiko.

Fungsi

Penilaian risiko adalah alat strategi pencegahan yang dapat membantu perniagaan terus berada dalam keadaan buruk. Mereka dirancang untuk memberitahu syarikat mengenai tindakan yang perlu diambil untuk merencanakan, dan menanggapi, risiko. Adalah lebih baik untuk mengembangkan penilaian risiko pada awal perniagaan baru supaya syarikat dapat bersiap mungkin dari awal.

Sistem pemarkahan risiko membantu perniagaan mengenal pasti risiko ringan atau sederhana dari yang teruk dengan mengembangkan proses untuk menimbang keparahan risiko. Sistem pemarkahan risiko mungkin berdasarkan kerusakan kewangan yang berpotensi ditimbulkan oleh risiko, atau seberapa besar kemungkinan perniagaan tersebut pulih setelah terdedah kepada risiko.

Kepentingan

Sebagai pengurus, anda tidak boleh terlalu bersedia untuk melindungi syarikat anda daripada ancaman. Mahal apabila perniagaan dilanda risiko, dan waktu pemulihan mungkin akan habis pada buku cek korporat. Penilaian risiko perniagaan dapat membantu syarikat membangun pertahanan mereka, dan juga membantu mereka pulih lebih cepat dari insiden yang tidak diingini.