Kelebihan Memegang Banyak Inventori

Pengurusan inventori memberi kesan kepada kemampuan anda menjalankan perniagaan dengan margin keuntungan tinggi dan rendah. Biasanya, penjual semula produk ingin menyimpan inventori yang mencukupi untuk memenuhi permintaan pelanggan jangka pendek. Inventori yang berlebihan adalah mahal untuk ditahan dan dikendalikan dalam kebanyakan kes. Walau bagaimanapun, membawa produk tambahan dapat memberikan beberapa faedah walaupun dengan kos tambahan.

Kepuasan pelanggan

Dalam membandingkan kehabisan stok dan menyimpan lebih banyak inventori daripada yang anda perlukan, kehabisan stok pasti lebih teruk. Sekiranya pelanggan datang ke perniagaan anda dan anda tidak mempunyai barang yang mereka inginkan, anda berisiko mengasingkannya dan kehilangannya daripada pesaing. Membawa inventori tambahan di kawasan simpanan runcit anda atau di pusat pengedaran berhampiran membantu menyimpan rak dengan penuh semasa tempoh permintaan pelanggan.

Potongan Harga Pembekal

Salah satu sebab beberapa penjual menggigit peluru dan membawa inventori tambahan adalah kerana kelebihan kos daripada membeli secara pukal. Biasanya, jika anda memesan banyak produk yang lebih besar, anda akan mendapat kos seunit yang lebih rendah. Strategi ini meningkatkan potensi keuntungan kasar anda, kerana kos barang yang lebih rendah dijual bermakna anda menghasilkan lebih banyak pada setiap penjualan. Sebagai alternatif, jika anda beroperasi sebagai penyedia kos rendah, anda boleh memberikan potongan harga kepada pelanggan anda dan berpotensi meningkatkan jumlah penjualan anda.

Perlindungan Terhadap Kelewatan Pesanan

Menyimpan inventori tambahan memberi anda kawalan yang lebih besar. Walaupun anda dapat menjalin kerjasama yang kuat dengan pembekal, anda tidak selalu dapat mengawal kecekapan mereka menghantar barang selepas pesanan. Kelewatan memproses pesanan pengisian boleh menyebabkan stok habis atau bekalan yang rendah ketika pelanggan sangat menginginkan produk. Dalam beberapa kes, pengeluaran atau pengedaran mungkin dipengaruhi oleh cuaca, atau faktor di luar kawalan pembekal anda.

Penjualan dan Promosi

Rak yang diisi penuh atau paparan promosi juga menyumbang kepada penjualan barang di kedai yang berkesan. Penyediaan kedai yang menyenangkan secara estetik adalah penting untuk menjaga pelanggan dan membuat mereka kembali ke kedai anda. Rak yang diisi penuh memberikan gambaran bahawa syarikat anda mempunyai pelbagai jenis produk dan pelbagai jenis. Paparan dan rak juga kelihatan lebih baik dengan bekalan produk yang bagus dan bukannya tempat kosong. Anda juga boleh meletakkan barang permintaan tinggi secara strategik di lorong checkout atau berhampiran bahagian depan kedai untuk menarik minat dorongan.