Apakah Pasaran Sasaran Berpotensi?

Sebagaimana yang difikirkan oleh pemilik perniagaan, produk atau perkhidmatan yang ditawarkan syarikat tidak boleh menjadi milik semua orang. Sekiranya anda memasarkan produk atau perkhidmatan, memahami siapa pelanggan ideal, atau pelanggan yang kemungkinan besar mendapat manfaat dan membeli produk atau perkhidmatan anda adalah kunci kejayaan penjualan. Pelanggan yang termasuk dalam kumpulan orang ini kemungkinan besar mendapat keuntungan dan membeli apa yang anda jual adalah pasaran sasaran yang berpotensi.

Pengenalan

Menurut Startup Nation, ada komponen maklumat yang anda perlukan untuk menggali potensi pasaran sasaran anda untuk menentukan apakah kumpulan itu kemungkinan besar akan membeli. Kenali bakal pelanggan anda dengan mengetahui maklumat demografi, psikografi, penggunaan, faedah dan geografi. Anda boleh menggunakan alat penyelidikan pemasaran yang berbeza untuk menentukan siapa sasaran pasaran anda. Maklumat demografi selalunya merupakan data awam yang dapat anda peroleh dari Banci AS, perpustakaan tempatan anda dan hasil tinjauan yang telah diterbitkan oleh syarikat lain. Pentadbiran Perniagaan Kecil AS juga memberikan maklumat industri. Anda juga boleh melakukan tinjauan anda sendiri menggunakan syarikat tinjauan dalam talian percuma atau tinjauan kos rendah yang boleh anda buat dan jalankan sendiri dengan harga kira-kira $ 20 sebulan.

Segmen Demografi

Untuk menentukan segmen demografi orang yang membentuk pasaran sasaran berpotensi anda, anda mencari ciri-ciri yang dapat diukur yang dimiliki oleh individu tersebut. Ciri segmen demografi merangkumi umur, jantina, pendapatan dan profesion. Contohnya, jika produk anda adalah untuk kanak-kanak, maka sasaran pasaran berpotensi anda mungkin termasuk kumpulan umur kanak-kanak yang kemungkinan besar berminat dengan produk atau perkhidmatan anda.

Segmen Psikografi

Ciri-ciri psikografi menggambarkan gaya hidup orang-orang yang kemungkinan besar membeli dan menggunakan produk atau perkhidmatan anda. Gaya hidup boleh berkisar dari penghuni negara atau penghuni kota hingga penggemar film dan penggemar muzik. Psikografi pasaran sasaran anda sering menggambarkan hobi yang suka disertainya oleh kumpulan, tetapi mungkin merupakan gambaran umum mengenai kehidupan individu dalam kumpulan.

Segmen berasaskan penggunaan

Penerangan pasaran sasaran berpotensi lain adalah berdasarkan penggunaan. Ini memberitahu pemasar berapa kerap calon pelanggan produk atau perkhidmatan menggunakannya. Contohnya, jika anda menjual minuman beralkohol, pasaran sasaran berpotensi anda mungkin adalah peminum rekreasi — seseorang yang minum sekali-sekala, yang biasanya berpusat di sekitar acara sosial dan interaksi sosial.

Segmen Faedah

Segmen faedah dari pasaran sasaran yang berpotensi adalah sekumpulan individu yang berusaha meraih faedah yang sama dari produk atau perkhidmatan setiap kali menggunakannya. Beberapa contoh faedah termasuk kemewahan, keselesaan atau kemampuan. Contohnya, jika anda memasarkan produk makanan, faedah yang mungkin dicari oleh penggemar makanan dari makanan anda adalah keselesaan.

Segmen Geografi

Beberapa produk dan perkhidmatan mempunyai calon pelanggan yang tinggal atau bekerja di lokasi geografi tertentu. Geografi boleh merangkumi bandar, negeri atau negara tertentu. Geografi mungkin lebih spesifik seperti individu yang tinggal di poskod atau kawasan kejiranan tertentu.