Cara Menghantar Sesuatu Balik Dari Amazon

Sama ada ia menerima produk yang anda tidak berpuas hati, menukar produk yang rosak atau mengetahui produk yang anda pesan tidak sesuai untuk perniagaan anda, perlu mengembalikan barang yang dibeli tidak dapat dielakkan. Biasanya, mengembalikan barang semudah membawanya kembali ke kedai; tetapi apabila item tersebut berasal dari peruncit dalam talian seperti Amazon.com, prosesnya sedikit berbeza. Anda boleh mengembalikan barang yang dibeli melalui Amazon.com dalam masa 30 hari dari penghantaran barang melalui Amazon Returns Center; sebagai tambahan, anda juga berpeluang untuk menjelaskan mengapa anda mengembalikan barang tersebut.

1

Navigasi ke laman web Pusat Pengembalian Amazon.com (pautan di Sumber) dan klik "Kembalikan Item." Log masuk ke akaun Amazon.com anda jika diminta untuk berbuat demikian.

2

Klik "Kembalikan item dari pesanan ini" di sebelah pesanan yang merangkumi item yang ingin dikembalikan. Gunakan menu lungsur "Lihat Lagi" jika anda tidak melihat pesanan anda.

3

Klik kotak di sebelah kiri item yang ingin dikembalikan. Sekiranya anda membeli gandaan item, pilih jumlah item yang akan anda kembalikan.

4

Pilih alasan pengembalian anda dalam menu lungsur turun "Sebab untuk kembali". Klik "Teruskan."

5

Pilih pilihan pengembalian anda, seperti menerima bayaran balik untuk item tersebut atau menukarnya, dan klik "Lanjutkan."

6

Pilih kaedah penghantaran pilihan anda jika ada. Bergantung pada item, hanya satu kaedah penghantaran mungkin tersedia.

7

Cetak label penghantaran dan label kebenaran kembali, dan kemudian klik "Teruskan" untuk menyelesaikan prosesnya. Letakkan label kebenaran kembali di dalam bungkusan, letakkan label penghantaran di luar dan hantarkan bungkusan itu kembali ke Amazon.com. Syarikat akan memberitahu anda setelah menerima pengembalian di alamat e-mel berdaftar anda.