Cara Membuat Buku Alamat di Outlook

Outlook adalah aplikasi e-mel yang sering digunakan dalam lingkungan perniagaan atau rangkaian. Outlook mampu menyimpan dan mengatur maklumat peribadi, termasuk kalendar, tugas dan buku alamat. Buku alamat lalai di Outlook dibuat secara automatik dari senarai kenalan anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan buku alamat baru menggunakan senarai kenalan yang disesuaikan untuk membantu memastikan hubungan anda lebih teratur. Semasa membuat buku alamat, anda boleh membuat buku alamat LDAP (protokol akses direktori ringan) yang menggunakan direktori Internet atau buku alamat "tambahan" yang menggunakan pelayan, buku alamat pihak ketiga atau kenalan Outlook anda.

Bermula

1

Buka aplikasi Outlook anda.

2

Klik pilihan "Alat" dari bar menu dan kemudian pilih "Tetapan akaun." Tetingkap baru akan dibuka.

3

Klik tab "Alamat" dan pilih butang "Baru". Anda kini boleh memilih untuk menambahkan salah satu dari dua jenis buku alamat: sebuah "Perkhidmatan direktori Internet (LDAP) atau" buku alamat "tambahan. Untuk membuat buku alamat LDAP, teruskan membaca bahagian seterusnya. Untuk membuat buku alamat tambahan, klik "Buku Alamat Tambahan" dan pilih "Seterusnya." Pilih jenis buku alamat yang ingin anda tambahkan, dan klik "Seterusnya." Buku alamat akan dikonfigurasi secara automatik. Mulakan semula Outlook untuk melihat dan menggunakan buku alamat baru anda.

Buku Alamat LDAP

1

Klik "Perkhidmatan Direktori Internet (LDAP)" dan klik "Seterusnya."

2

Taipkan nama pelayan anda ke dalam bidang Nama Pelayan. Sekiranya anda menggunakan rangkaian rumah, nama ini harus diberikan kepada anda oleh penyedia perkhidmatan Internet anda. Sekiranya anda menggunakan rangkaian pejabat, pentadbir sistem anda harus memberi anda nama pelayan. Sekiranya ada kata laluan yang diperlukan, tandai kotak yang menyatakan "pelayan ini menghendaki saya log masuk" dan masukkan nama pengguna dan kata laluan anda di medan yang muncul.

3

Klik butang "Tetapan Lagi".

4

Namakan buku alamat anda dengan mengetikkannya ke dalam bidang Display Name di kotak dialog Buku Alamat. Ini akan menjadi nama buku alamat LDAP anda, yang akan muncul di bawah senarai Buku Alamat anda di laman utama Outlook anda.

5

Masukkan nombor port komputer anda di medan "Detail Sambungan". Sekiranya anda tidak mengetahui nombor port anda, tanyakan kepada penyedia perkhidmatan Internet atau pentadbir sistem anda.

6

Klik tab "Cari" dan ubah tetapan pelayan anda mengikut kehendak anda. Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda, pilih "Next" dan klik "Finish."

7

Mulakan semula Outlook untuk menggunakan dan melihat buku alamat baru anda.