Analisis Kitaran Hayat Produk & Strategi Harga

Sama seperti orang, kebanyakan produk melalui beberapa fasa yang berbeza sepanjang hayatnya. Setelah produk diperkenalkan, mereka akan melalui tempoh pertumbuhan, kematangan dan akhirnya penurunan. Itu disebut sebagai kitaran hidup produk, dan memahami cara kerjanya dapat membimbing anda dalam menentukan harga produk anda dan mengubah strategi perniagaan anda.

Melihat Kitaran Hidup

Tempoh kehamilan untuk produk baru biasanya disebut sebagai tahap pengembangan. Ketika itulah idea asalnya diubah menjadi prototaip, diuji, dan kadang-kadang diberikan kepada kumpulan pengguna kecil untuk penilaian dan maklum balas. Anda belum mempunyai produk yang dapat dipasarkan pada tahap itu, jadi ia tidak langsung mempengaruhi strategi harga anda.

Fasa dalam Kitaran Hidup

Langkah seterusnya adalah fasa pengenalan, di mana produk anda dilancarkan ke pasar untuk tenggelam atau berenang. Sekiranya ia menemui pembeli yang bersedia, anda akan beralih ke fasa seterusnya dalam kitaran hayat produk, iaitu pertumbuhan. Itulah masa yang menggembirakan apabila produk anda mendapat daya tarikan, dan anda memasuki pasaran dan demografi baru.

Akhirnya, pertumbuhan anda akan meningkat, kerana pasaran produk anda menjadi tepu, dan penjualan anda datang lebih banyak daripada pembelian penggantian daripada pembelian baru; itulah yang disebut tahap kematangan. Akhirnya, datangnya penurunan, tempoh di mana produk anda dikeluarkan dari pasarannya oleh produk yang lebih baru atau mungkin. Strategi harga anda harus mengenali, dan memanfaatkan, tempat produk anda dalam kitaran hidupnya.

Menetapkan Harga Permulaan

Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan dengan penentuan harga semasa pertama kali memperkenalkan produk anda. Sekiranya ia merupakan kemajuan besar berbanding produk lama di ceruk anda atau jika ia melakukan sesuatu yang sama sekali baru atau mewakili teknologi baru, anda mungkin dapat menuntut harga premium untuk produk anda pada awalnya. Ini membantu anda mendapatkan semula kos R&D anda dengan tergesa-gesa, dan pengguna awal sering tidak peka terhadap harga, jika produk anda memenuhi keperluan sebenar.

Sebaliknya, jika produk anda sangat berbeza sehingga orang perlu mencubanya untuk benar-benar memahami potensinya, anda mungkin perlu menawarkannya dengan harga perkenalan yang lebih rendah, hanya untuk menarik perhatian dan menjana mulut ke mulut. Anda mungkin perlu memberikan sampel percuma, itulah yang harus dilakukan oleh 3M ketika memperkenalkan Catatan Post-it.

Fasa Pertumbuhan

Semasa fasa pertumbuhan, anda dapat meningkatkan pengeluaran, yang membantu menurunkan kos per unit anda. Sekiranya anda dapat mengurangkan harga jualan anda sambil menjaga margin keuntungan anda tetap sihat, anda akan dapat keuntungan dengan senang dari populariti produk anda. Salah satu cara untuk memaksimumkan pendapatan anda adalah dengan membuka sebahagian daripada keuntungan tersebut untuk membuka pasaran dan saluran pengedaran baru, sehingga anda dapat memanfaatkan produk anda semasa berada di tahap paling panas. Pada ketika ini, anda telah membayar sebahagian besar kos R&D produk, jadi sudah tiba masanya untuk mula menyalurkan beberapa dolar ke dalam produk anda yang seterusnya, dan untuk penambahbaikan pada produk semasa anda.

Fasa Kematangan

Akhirnya, setiap produk mencapai tahap kestabilan, di mana pasaran anda menembusi sepenuhnya, dan pertumbuhan secara beransur-ansur perlahan menjadi berhenti relatif. Walaupun produk anda pada mulanya merupakan produk yang hebat, anda mungkin sekarang mempunyai pesaing yang menawarkan sesuatu yang serupa. Ini adalah tahap di mana anda berpeluang menjana wang terbanyak dari produk anda, kerana anda sudah mempunyai banyak kesedaran di pasaran, dan kos R&D anda sudah lama terbayar.

Selagi anda dapat mencari cara untuk membezakan diri anda dari pesaing anda, produk anda boleh terus menjadi lembu tunai. Walaupun dalam senario di mana saingan pemotongan kos memaksa anda untuk mengurangkan harga anda, anda harus mempunyai banyak ruang untuk menghasilkan wang.

Fasa Penurunan

Ini adalah kebijaksanaan rakyat sederhana bahawa "semua perkara baik mesti berakhir," dan itu juga berlaku untuk kebanyakan produk. Seiring berjalannya waktu, produk baru atau teknologi baru muncul, dan penjualan produk anda akan mulai surut. Pada peringkat ini, anda mungkin telah menyelesaikan semua masalah dalam proses pembuatan anda, dan kos anda sekarang serendah seperti yang pernah ada, jadi anda mempunyai pilihan untuk menurunkan harga untuk memastikan produk itu menarik semampu mungkin. Sebaik-baiknya, anda juga akan mempunyai produk baru di pelbagai peringkat kitaran hidup mereka sendiri, sehingga penurunan permintaan untuk seseorang tidak akan menimbulkan krisis bagi perniagaan anda.

Mengetahui Di Mana Anda

Anda akan mengetahui kapan produk anda berada dalam fasa pengenalan dan pertumbuhannya, kerana masih relatif baru, dan angka penjualan anda akan menceritakan keseluruhannya. Silap mata sebenarnya adalah mengetahui bila produk anda merosot dari kematangan hingga merosot, dan kemudian mengambil langkah yang sesuai untuk memaksimumkan keuntungan anda dari produk tersebut.

Sekiranya anda merasakan kesan penurunan ekonomi yang lebih besar, misalnya, produk anda mungkin belum merosot. Menunggu kitaran perniagaan itu, atau membuang wang tambahan ke dalam pemasaran, dalam usaha mengumpulkan pesaing di mata pelanggan anda, dapat membantu memanjangkan jangka hayat produk anda. Menyerah terlalu cepat, dan mengurangkan usaha pembuatan atau pemasaran anda, dapat menjadi kitaran yang memuaskan.

Menangguhkan Penurunan Produk

Sebilangan besar produk naik dan turun, tetapi sebilangan kecil berjaya menjadi penjual tetap tahun demi tahun, walaupun pasaran mereka semakin matang. Coca-Cola telah berada di tahap matang kitaran hidupnya selama satu abad atau lebih, dan terus menerajui segmen pasarannya. Itu tidak biasa, dan kebanyakan syarikat perlu melakukan lebih banyak usaha untuk terus berada dalam permainan.

Strategi yang biasa dilakukan adalah mencari cara untuk menyegarkan produk anda, melalui ciri baru atau kemampuan tambahan. Cuba fikirkan: Berapa kali pencuci pakaian kegemaran anda "baru dan diperbaiki" sepanjang hayat anda? Sekiranya anda dapat mencari cara yang cukup untuk memastikan produk anda berdaya saing dengan rakan sejawatnya, maka kadangkala, anda boleh memanjangkan tahap kematangan yang menguntungkan untuk waktu yang sangat lama.