Cara Membersihkan Komputer dan Telefon

Bakteria dan kuman sering bersembunyi dalam pelbagai peralatan pejabat, termasuk papan kekunci, tikus, monitor dan telefon, dan mudah dipindahkan melalui sentuhan tangan. Pencemaran ini boleh mendatangkan risiko kesihatan bagi anda dan pekerja anda, serta mengorbankan masa dan wang syarikat anda kerana kehilangan produktiviti. Bersihkan peralatan pejabat anda untuk mencegah penyebaran bakteria dan penyakit. Prosesnya tidak memerlukan krew pembersih profesional dan dapat dilakukan dengan menggunakan beberapa peralatan rumah tangga.

Membersihkan Komputer

1

Matikan komputer yang ingin anda nyahkuman dan kemudian cabut kabel kuasa yang mengalir dari PC ke soket elektrik atau jalur kuasa.

2

Putuskan sambungan monitor, papan kekunci dan tetikus optik dari setiap komputer desktop dan keluarkan bateri yang dipasang di dalam peranti. Sekiranya anda membersihkan komputer riba, tutup komputer riba dan keluarkan bateri dari bahagian bawah komputer. Buka komputer riba setelah memutuskan bateri.

3

Keluarkan kotoran, debu dan serpihan dari papan kekunci dengan menggunakan tin udara termampat. Pegang kaleng kira-kira 6 inci dari papan kekunci dan semburkan sepanjang perimeter setiap kekunci.

4

Bersihkan papan kekunci dengan menggunakan lap disinfektan atau kain lembut tanpa linen yang dicelupkan ke dalam alkohol isopropil. Gosokkan kain atau lap di bahagian atas dan sisi setiap kekunci dan kemudian bersihkan permukaan dan bahagian bawah papan kekunci sehingga bersih. Gunakan lap atau kain pembasmi kuman baru untuk membersihkan tetikus.

5

Basahkan kain microfiber dengan air biasa. Lap perlahan-lahan monitor komputer untuk menghilangkan kotoran dan cap jari. Elakkan memberi tekanan pada skrin. Menekan pada skrin boleh merosakkan piksel monitor layar datar. Bersihkan monitor dengan menggunakan lap disinfektan yang direka khas untuk skrin LCD dan komputer riba.

Membersihkan Telefon

1

Cabut telefon dari sumber kuasa.

2

Keluarkan kotoran dari papan kekunci dan pembesar suara dengan menggunakan tin udara termampat. Pegang kaleng kira-kira 6 inci dari permukaan semasa menyembur.

3

Lap seluruh permukaan telefon dengan menggunakan tisu pembasmi kuman tanpa peluntur atau kain lembut yang disisipkan dengan alkohol isopropil. Gunakan kain yang terpisah atau lap desinfektan untuk membersihkan seluruh permukaan alat dengar, termasuk pembesar suara dan mikrofon.